Et dårligt stykke arbejde. Så kort lyder beskrivelsen fra både danske arbejdsgivere og fagbevægelsen, når de skal sætte ord på et nyt forslag om fælles regler for retten til at strejke. Forslaget kommer fra EU-Kommissionen og har netop været sendt i høring af Beskæftigelsesministeriet.
Målet er egentlig klart nok. Flere domme fra EU’s domstol har ført til tvivl om, hvad der er vigtigst: Fagbevægelsens ret til at strejke eller EU’s principper om varerne og arbejdskraftens frie bevægelighed samt retten til at starte virksomhed?
Politikere og embedsmænd i Danmark og EU har i årevis garanteret, at strejkeretten ikke bliver udvandet. Alligevel er en række domme fra EU’s domstol gået i netop den retning. EU-Kommissionen har derfor lovet klarhed på området ved at sikre den danske strejkeret en gang for alle.
Et forslag til nye EU-regler har netop været i høring, og det ser ikke godt ud, lyder det fra en samlet dansk fagbevægelse. Reglerne vil nemlig betyde, at EU fremover kan blande sig i strejker i Danmark.
"Det er fuldstændig hul i hovedet, at kommissionen ikke freder strejkeretten som lovet. Vi har fået tudet ørerne fulde med løfter om, at retten til at strejke er urørlig, og så foreslår man det stik modsatte. Det er pinligt, og vi kan kun anbefale, at forslaget ryger direkte i papirkurven," siger Bente Sorgenfrey.

Hun er formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte.

Bente Sorgenfrey sidder også i styregruppen i den europæiske fagbevægelse ETUC, der mødtes torsdag. Der er også enighed i ETUC om at vende tommelfingeren ned til forslaget.
Strejkeretten har været urørlig
Retten til at strejke har været det vigtigste våben for den danske fagbevægelse i over 100 år. I alle årene har der også været enighed om, at politikerne ikke lovgiver om strejke eller arbejdsgivernes våben lockout. Fagbevægelse og arbejdsgivere har uden indblanding lavet reglerne og selv løst problemer og uenigheder.
Dansk Arbejdsgiverforening er også kritisk overfor forslaget. Ifølge ansættelsesretschef Flemming Dreesen vil de nye regler flytte løsningen af konflikter i Danmark ned til EU’s domstol i Luxembourg.
"Det vil få meget dramatisk betydning for Danmark. Vi har en lang tradition for selv at løse konflikter – blandt andet i Arbejdsretten. De nye regler betyder, at konflikter bliver løftet ud af arbejdsmarkedets parters hænder og nu skal afgøres af EU’s domstol. Det kan vi ikke støtte," siger Flemming Dreesen og tilføjer:
"Derfor anbefaler vi også, at regeringen klart siger nej til forslaget".
Den nye EU-lovgivning er foreslået som en forordning. Det betyder, at alle lande skal følge reglerne fuldstændig. En vedtagelse kræver dog enstemmighed blandt medlemslandene, og vil derfor falde til jorden, hvis et land – som for eksempel Danmark – stemmer imod.
FTF og LO har i et fælles høringssvar opfordret den danske regering til at vende tommelfingeren nedad til forslaget. DA opfordrer også regeringen til at sige nej.