Forhandlingerne om praktikdirektivet, der skal sikre, at praktikanter ikke bliver misbrugt som billig arbejdskraft, er startet i Europa-Parlamentet.
Praktikforløb udgør en voksende del af det europæiske arbejdsmarked. Hvor 78 pct. af de unge mellem 18 til 35 år gennemfører et praktikforløb. Desværre oplever flere praktikanter at blive misbrugt som billig arbejdskraft.
For et år siden lancerede Europa-Kommissionen praktikdirektivet, som skal sikre, at praktikanter ikke bliver misbrugt på arbejdsmarkedet.
De største udfordringer opstår, når praktikanter bruges som regulær arbejdskraft på arbejdspladsen.
I sådanne tilfælde får praktikanterne hverken samme løn- eller arbejdsvilkår som øvrige ansatte. Samtidig mangler den læringsdimension, som bør være kernen i et praktikforløb. Det er det, som Kommissionen vil gøre op med i praktikdirektivet.
FH-næstformand Flemming H. Grønsund udtaler:
”I FH støtter vi ambitionen om at sikre, at praktikophold foregår under ordentlige arbejdsforhold.
Praktikanter bør ikke udnyttes som billig arbejdskraft, der dækker et reelt beskæftigelsesbehov.
Det er dog afgørende, at det ikke rykker ved de stærke danske praktikordninger, som vi har på erhvervsuddannelserne, erhvervsakademierne og professionsbacheloruddannelserne.”
Beskæftigelsesudvalgets ordfører for praktikdirektivet, Alícia Homs Ginel, spansk socialdemokrat, startede debatten i tirsdags.
Unik chance
Ginel vil kæmpe for, at Kommissionen udvider direktivet til at omfatte alle typer af praktikforløb og indfører en klar definition af praktikforløb for at sikre ensartede rettigheder gennem EU-lovgivning.

Hun mener, det er en unik chance for at sikre praktikanternes vilkår og rettigheder: ”Praktikforløb skal være en vej til arbejde, ikke en vej til prekariatet”.
Kommissionens repræsentant ved udvalgsmødet, Chiara Riondino, var dog af en anden mening. ”EU kan ikke give arbejdstagerstatus til personer, der ikke er ansatte, ved blot at udvide direktivets omfang,” fortalte Riondino Parlamentet.
FH mener
I FH mener vi, at praktikdirektivet bør fokusere på at bekæmpe anvendelsen af praktikforløb som regulære ansættelsesforhold. Praktikdirektivet bør ikke omfatte praktikforløb, der er en integreret del af formelle uddannelser, som vi kender det fra de danske erhvervsuddannelser, erhvervsakademier og professionsbacheloruddannelser.