Den 24. februar blev Albina Cuchkalova vækket kl. 4.30 om natten af lyden af eksplosioner. Hun lå og sov i sin lejlighed på 1. sal i et 16-etagers lejlighedskompleks i den ukrainske by Kharkiv. Eksplosionerne kom fra gaden uden for lejligheden. Krigen var ankommet til hendes nabolag.

”Fra det øjeblik levede vi i helvede. Beskydningerne fortsatte dag og nat,” fortæller hun.

Alle Albina Cuchkalovas naboer flygtede. Men et lårbensbrud lænkede hendes mand, Oleksiy, til sengen, og gjorde det umuligt for dem at forlade bygningen. Når eksplosionerne lød, måtte Albina og hendes søn bære Oleksiy ud på badeværelset, mens de selv søgte sikkerhed i kælderen.

Det var frost udenfor. Vinduerne i lejligheden blæst ind, elektriciteten og varmen lukket, ingen muligheder for at tilberede mad på det elektriske komfur og kun døde telefonlinjer. Efter to ugers mareridt fik familien hjælp af en gruppe frivillige. De fik 10 minutter til at pakke deres ejendele, mens angrebene fortsatte uden for vinduerne.

Den ukrainske fagbevægelse har rykket lynhurtigt og omdannet deres bygninger, så de kan hjælpe tusinder af mennesker på flugt. Det glæder mig, at Danmark hjælper – og at fagbevægelsen støtter og udviser solidaritet med de mange ukrainere, som er fordrevet fra deres hjem

bente sorgenfrey

”Min mand blev båret ud på en stol, fordi der ikke var nogen båre. Sådan endte vi på Roscha-sanatoriet,” fortæller Albina Cuchkalova.

Roscha-sanatoriet er en af den ukrainske fagbevægelses bygninger, som siden den russiske invasion i februar har været omdannet til midlertidigt hjem for internt fordrevne flygtninge i Ukraine. Den danske stat støtter gennem dansk fagbevægelse og er med til at sikre tag over hovedet, mad og medicin til internt fordrevne.

Husly til internt fordrevne

I marts udløste Danmark en ekstrabevilling på 100 millioner kroner til humanitær hjælp fra 12 danske civilsamfundsorganisationer, heriblandt Ulandssekretariatet og 3F.

”Den ukrainske fagbevægelse har rykket lynhurtigt og omdannet deres bygninger, så de kan hjælpe tusinder af mennesker på flugt. Det glæder mig, at Danmark hjælper – og at fagbevægelsen støtter og udviser solidaritet med de mange ukrainere, som er fordrevet fra deres hjem og befinder sig i en ekstremt vanskelig situation,” siger Bente Sorgenfrey, FH’s næstformand og formand for Ulandssekretariatet.

Støtten går via den ukrainske hovedorganisation FPU (Federation of Trade Unions), som har omdannet en række af sine bygninger, så de kan give husly til internt fordrevne fra krigen i Ukraine.

Har kun det tøj de står og går i

De internt fordrevne kommer fra alle områder af Ukraine, som er eller har været under angreb. Herunder Donetsk, Luhansk, Mykolaiv, Kharkiv, Kherson og Zaporizhia. Der er mange pensionister, folk med forskellige handicap og kvinder med børn, som har sendt fædre til frontlinjen.

De fleste ankommer med evakueringstog eller -busser, uden andre ejendele end det tøj, de står og går i. Ofte har de ingen toiletsager, og i nogle tilfælde har de ikke nået at få deres personlige dokumenter såsom pas med sig.

Blandt de ældre, der ankommer, er nogle alvorligt syge, har brug for pleje og beder om hjælp til at lokalisere familiemedlemmer eller venner.

Modtager akut lægehjælp

Alle fagbevægelsens sanatorier har den fornødne kapacitet til at modtage og hjælpe flygtningene. De er bygget med henblik på pleje og rehabilitering og tilbyder de midlertidige beboere tre daglige måltider, adgang til medicin og akut lægehjælp.

”Da vi ankom, modtog min mand straks lægehjælp fra sanatoriets plejepersonale,” siger Albina Cuchkalova:

”Efter det, vi har været igennem – frygt og rædsel – føles sanatoriet som at være kommet i himlen på Jorden. Vi bor gratis og får tre måltider mad om dagen. Personalet behandler os godt og har hjulpet os med tøj, fordi vi forlod vores hjem i vinter og kun havde varmt tøj. Vi har også fået en rollator, så min mand er på benene igen.”    

Alle fagbevægelsens sanatorier har den fornødne kapacitet til at modtage og hjælpe flygtningene. De er bygget med henblik på pleje og rehabilitering og tilbyder de midlertidige beboere tre daglige måltider, adgang til medicin og akut lægehjælp.