Myanmars militærjunta har udstedt arrestordrer på 28 medlemmer af hovedorganisation CTUM’s hovedbestyrelse, heriblandt formand Maung Maung, som dog allerede opholder sig i en safe zone.

Det gør ifølge Maung Maung godt halvdelen af de medlemmer, der er udstedt arrestordrer på. Andre er allerede arresteret.

CTUM fordømmer i en erklæring underskrevet af Maung Maung arrestordrerne, som er udstedt under paragraf 124 og 505 i den burmesiske straffelov, der handler om, at man ikke må opildne til oprør mod staten.

Mærkbare forandringer risikerer nu at gå tabt, fordi fagbevægelsen får stadigt sværere vilkår at arbejde under. Det tager vi som fagbevægelse og del af det internationale samfund kraftigt afstand fra.

Bente Sorgenfrey

Pas annulleret

Militæret har også annulleret de 28 hovedbestyrelsesmedlemmers pas for at forhindre dem i at rejse, og anmodet regeringer verden over om ikke at anerkende de pågældendes pas.

”At udstede arrestordrer (…), der ikke giver en fair chance for at forsvare sig selv eller få en advokat er en alvorlig overtrædelse af de basale menneskerettigheder,” skriver Maung Maung og fortsætter:

”Endnu en gang er det tydeligt, at regimet kun forstår og anvender en brutal og voldelig tilgang, hvor de skyder ubevæbnede borgere, plyndrer forsvarsløse borgere, blokerer for international adgang og udsteder arrestordrer på alle, de mener er en trussel mod dem selv.”

Samarbejd ikke med militæret

Han udtrykker samtidig stor foragt for, at dette sker samtidig med at ILO’s internationale arbejdskonference finder sted. En konference, som både militærjuntaen og Myanmars nye civile regering sammen med bl.a. CTUM har anmodet om at deltage i, uden at ILO har truffet en beslutning om hvem af dem, der kan repræsentere landet.

”Vi opfordrer regeringer og internationale institutioner til på det kraftigste at modsætte sig enhver dialog med juntaen uden af inkludere legitime repræsentanter for Myanmars befolkning og arbejdere, og uden af involvere NUG (National Unity Government, den nyetablerede civile regering, red.),” skriver Maung Maung.

Ingen respekt for fagbevægelsens resultater

CTUM og fagbevægelsen i Myanmar har siden militærkuppet 1. februar deltaget aktivt i kampen mod militæret og opfordret sine medlemmer til at deltage i den civile ulydighedsbevægelsen, hvor arbejdere på tværs af forbund og sektorer har nedlagt arbejdet for at få militæret til at opgive sin magtovertagelse.

Siden kuppet har militæret udstedt arrestordre på flere fagbevægelsesfolk, ligesom man har gennemsøgt fabrikker for at finde og tilbageholde tillidsvalgte.

Dansk fagbevægelse har gennem Ulandssekretariatet støttet og samarbejdet med CTUM i over 20 år, siden det forrige militærregime, hvor organisationen var i eksil på den anden side af grænsen til Thailand.

Bente Sorgenfrey: Militæret skal ikke lykkes med at skræmme fagbevægelsen

Formand for Ulandssekretariatet og næstformand i FH Bente Sorgenfrey udtaler efter militærets seneste slag mod CTUM:

”Militærets optrapning mod fagbevægelsen viser os, at de absolut ingen respekt har for civile burmesere og arbejdere eller for de resultater, fagbevægelsen har opnået på deres vegne.

Vi har de seneste år bevidnet mærkbare forandringer, som nu risikerer at gå tabt, fordi fagbevægelsen får sværere og sværere vilkår at arbejde under. Det tager vi som fagbevægelse og del af det internationale samfund kraftigt afstand fra.

Vi fortsætter naturligvis støtten til vores kollegers kamp for demokrati og bedre arbejdsvilkår. Militæret skal ikke lykkes med at skræmme fagbevægelsen fra at fortsætte det vigtige arbejde.”