72 procent af de norske kommuner har gennemført mindst én innovation i løbet af de seneste to år. Det fremgår af et nyt Innovationsbarometer, som den norske kommunesektors organisation, KS, har lavet.
Norge er det første land til at kopiere det danske Center for Offentlig Innovations Innovationsbarometer, der er verdens første statistik om offentlig innovation. Også Sverige, Finland og Island er på vej med egne versioner.
Mens det norske barometer udelukkende kortlægger det kommunale landskab, analyserer det danske barometer hele den offentlige sektor. Men på baggrund af foreløbige tal fra en specialkørsel på kommuner fra det danske barometer, er det alligevel muligt at sammenligne:
På nogle områder ligger de to lande tæt op ad hinanden: I begge lande indtager medarbejderne en nøglerolle i innovationer: Det gælder for 93 procent af de norske innovationer og for 92 procent af de danske.
72 procent af de norske kommuner har gennemført mindst én innovation i løbet af de seneste to år – det samme gælder 79 procent af de danske
På andre områder er der større forskel: 33 procent af innovationerne i norske kommuner er kopieret fra andre løsninger. Det samme gælder kun 16 procent af de danske.
9 procent af de norske innovationer er helt nye løsninger; den første af sin slags. Det samme gælder hele 17 procent af de danske.

Styrket nordisk samarbejde om offentlig innovation
Lasse Jalling, afdelingsdirektør for forskning, innovation og kvalitetsudvikling i det norske KS, udtaler til Center for Offentlig Innovation, at han er overrasket over, hvor jævnt niveauet af innovationsarbejde er spredt ud over Norge:
"Man kunne godt have troet, at der var større forskel mellem de forskellige dele af Norge, og at for eksempel store kommuner var mere innovative end små og mellemstore. Men bliver tænkt innovation over det hele, og det er meget lovende og interessant," siger han.
Han mener samtidig, at Innovationsbarometeret kan styrke samarbejdet om offentlig innovation i Norden, fordi der nu er et sammenligningsgrundlag.