Regeringen har i dag modtaget anbefalingerne fra Digitalt Vækstpanel, hvor koncernchef for Danfoss A/S Niels B. Christiansen er formand. Panelet har lanceret 33 anbefalinger, der skal sikre, at Danmark også i de kommende år er førende som digital vækstnation.
FTF kan nikke genkendende til mange af Digitalt Vækstpanels anbefalinger – ikke mindst at de første ti anbefalinger handler om digitale kompetencer til alle. FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, peger på, at de store omstillinger samfundet står overfor, kræver meget af vores grund-, efter- og videreuddannelsessystem.
"Det er rigtigt set at sætte kompetencer op som det vigtigste tema. Alle uddannelser bliver påvirket, og derfor foreslår FTF, at de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser skal gennemgås og kvalitetssikres, så de er parat til et digitalt arbejdsmarked", siger hun.
For snævert kun at se på tekniske kompetencer
Mange af digitaliseringspanelets forslag handler primært om naturvidenskabelige og tekniske kompetencer (de såkaldte STEM-kompetencer). Men det er en for snæver dagsorden, mener FTF-formanden og pointerer, at digitaliseringen betyder reelle forandringer på alle dele af arbejdsmarkedet.
"Det er ikke kun industrien, der forandrer sig, det gør stort set alle job. Spørg bare sygeplejerskerne, politibetjentene, socialrådgiverne og de bankansatte. Og det er ikke kun tekniske kompetencer, der er i spil – det handler også om langt bredere organisationsforandringer", siger Bente Sorgenfrey.

Hun henviser til en McKinsey rapport fra april 2017, der viser, at det er vigtigt at uddannelsessystemet også fokuserer på de kompetencer, der ikke kan automatiseres væk som fx kreativitet og emotionelle evner.
"Danmark har behov for flere medarbejdere med tekniske kompetencer, og vi støtter panelets fokus på teknologiforståelse og digital dannelse. Samtidig skal vi bare huske, hvad robotterne ikke kan – der er mange kreative menneskelige forcer og potentialer, som vi også skal udvikle på", siger Bente Sorgenfrey.
Den offentlige sektor bør være digital spydspids
Mckinsey-rapporten peger også på, at den offentlige sektor bør gå foran og trække det private arbejdsmarked i en digital retning – et tema, der er helt fraværende i panelets rapport. Bente Sorgenfrey undrer sig over, at panelet slet ikke har set det store potentiale i den offentlige sektor. Hun peger på, at Danmark har skabt verdensførende virksomheder inden for fx grøn teknologi og medicin gennem målrettet offentlig forskning og investeringer.
"Den offentlige sektor bør være digital spydspids, og samarbejdet mellem den offentlige og private sektor om udvikling af gode teknologiske løsninger bør sættes langt mere i system – det vil give både vækst og udvikling både offentligt og priva", siger Bente Sorgenfrey.
FTF foreslår konkret, at der etables en national enhed for offentlig privat samarbejde