BNP steg med 0,2 pct. i 4. kvartal 2016 i forhold til 3. kvartal, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Væksten i 2016 var dermed på 1,1 pct. Beskæftigelsen steg med 12.400 personer i 4. kvartal. Heraf blev der skabt 12.700 flere job i den private sektor, mens den offentlige beskæftigelse faldt med 300 personer. For hele 2016 steg beskæftigelsen med 48.000 personer med en fremgang i den private beskæftigelse og et fald i beskæftigelsen i den offentlige sektor.

? Dansk økonomi er i opsving. Den forholdsvis moderate vækst for hele 2016 afspejler nemlig et lavt udgangspunkt for året som følge af tilbagegang i 2. halvår 2015. Ser man isoleret på væksten hvert kvartal i 2016 med et gennemsnit på ½ pct. svarer det til en årsvækst på omkring 2 pct. Det er den kraftigste fremgang, siden krisen satte ind, siger Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO.

? Der er stadig godt gang i arbejdsmarkedet. Der var en solid fremgang i beskæftigelsen i 2016 på 48.000 personer. Det skyldes udelukkende fremgang i beskæftigelsen i den private sektor, mens beskæftigelsen i den offentlige sektor faldt med over 6.000 personer. Siden starten af 2010 er der blevet 34.000 færre offentligt ansatte, og det er især i kommunerne, at der er blevet væsentlig færre medarbejdere.

? Privatforbruget har været den helt store drivkraft bag væksten sidste år og til dels også investeringerne. Omvendt har udenrigshandlen trukket ned som følge af en kraftigere vækst i importen end i eksporten, fortsætter Mette Hørdum Larsen.

? Der bliver strammet op i den offentlige økonomi i øjeblikket. Det offentlige forbrug faldt med 0,2 pct. i 2016, og VLAK-regeringen har i regeringsgrundlaget lagt op til en vækst i det offentlige forbrug på blot 0,3 pct. årligt fremadrettet. Det er væsentligt under den forbrugsvækst, som alene befolkningsudviklingen tilsiger, og vil derfor medføre, at serviceniveauet pr. bruger vil falde. Men der er behov for at øge det offentlige forbrug, så vi kan sikre den nødvendige service i en tid, hvor blandt andet flere ældre kræver flere hænder til omsorg og pleje.

? Samtidig er det også vigtigt, hvis opsvinget skal fortsætte og blive langvarigt, at vi investerer i uddannelse og opkvalificering. Der er allerede nu tegn på mangel på kvalificeret arbejdskraft på visse områder, herunder ikke mindst faglærte. Det er nødvendigt, at arbejdsstyrken har de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger. En forsømt uddannelses- og opkvalificeringsindsats nu kan blive dyrt i mistet produktion, siger Mette Hørdum Larsen. 

Kontakt til LO?s pressetelefon: 2611 9710.