Det nye Center for forskning i offentlig-privat samspil (COPS) blev lanceret torsdag den 14. september. FTF, som er hovedorganisation for 450.000 medarbejdere i både den offentlige og private sektor, glæder sig over det nye center. Der er tale om meget relevant forskning, mener formand Bente Sorgenfrey.
”Det er helt afgørende, at det offentlig-private samarbejde bygger på solid dokumentation frem for ideologi. Vi vil deltage aktivt i advisory boardet, formidle den viden, der kommer fra centret og bruge den i det politiske arbejde”, siger hun.
Centret er en efterfølger til forskningsprojektet EffektDoku, som forsker Ole Helby Petersen fra RUC har været leder af. Det er lykkedes forskerne bag EffektDoku at give en langt større indsigt i offentlig-privat samarbejde. De har fx nuanceret udsagn om potentialerne i konkurrenceudsættelse.
Projektet har mødt stor anerkendelse, og forskningsleder Ole Helby Petersen modtog i november 2015 den prestigefyldte Tietgenpris på 500.000 kr. Ph.d.-studerende Lena Brogaard modtog i februar 2016 Eliteforsk-rejsestipendiet på 200.000 kr. 
COPS er en opfølgning på EffektDoku-projektet, men er en mere permanent og omfattende indsats, som samler forskningen på tværs af landet – og med samarbejde med internationale forskningsmiljøer. 
Sammen med bl.a. Dansk Erhverv har FTF længe argumenteret for, at vi har brug for en national enhed, der samler viden og rådgiver parterne om offentlig-privat samarbejde. Og selv om det er glædeligt, at Danmark nu får et nyt forskningscenter, er behovet for en OP-enhed ikke forsvundet. 
”Vi har brug for nye løsninger inden for den offentlige velfærd, og vi har brug for flere arbejdspladser i det private. En OPS-enhed, som inspirerer, koordinerer og rådgiver offentlige og private parter om samarbejdet, kan være med til at sikre, at vi udvikler nye løsninger, der skaber bedre velfærd og vækst i det private”, siger Bente Sorgenfrey.