Ringere kontrol med arbejdsmiljøet
Bevillingerne til Arbejdstilsynet beskæres dramatisk. I forhold til 2016 reduceres Arbejdstilsynets midler med knap 40 mio. kr., og heri er endda indregnet ressourcer til at løse ekstra opgaver, som Arbejdstilsynet er blevet pålagt inden for arbejdsskadeområdet.

– Det er jo fuldkommen uforståeligt, at regeringen vælger at skære i bevillingerne til Arbejdstilsynet. Det betyder, at kontrollen med arbejdsmiljøet ude på virksomhederne forringes. Vi kan ikke blive ved med at skære i arbejdsmiljøindsatsen, når vi skal arbejde længere og længere. Dårligt arbejdsmiljø slider tusindvis af lønmodtager op ?før tid? hvert eneste år, siger Lizette Risgaard.

Regeringen svigter lønmodtagernes kamp mod social dumping
LO er samtidig stærkt bekymret over, at indsatsen mod social dumping er reduceret de sidste to år og at midlerne fra 2018 falder drastisk.

– Indsatsen mod social dumping tjener sig selv ind mange gange, da kontrollen jo snupper rigtig mange af de virksomheder, der forsøger at snyde med skat, moms osv. Derfor er det dybt problematisk at skære i den indsats. Pengene skal afsættes nu, så kampen mod social dumping kan fortsætte og styrkes fremover. Vi finder os ikke i, at danske lønmodtagere underbydes af virksomheder, der omgår vores løn- og ansættelsesvilkår, siger Lizette Risgaard.

Færre penge til erhvervsskolerne
LO er stærkt skeptisk over for de fortsatte besparelser på uddannelserne som følge af regeringens omprioriteringsbidrag. Forslaget vil beskære erhvervsuddannelserne med cirka 150 mio. kr.

– Vi har lige indgået en flot trepartsaftale om at skaffe flere praktikpladser og hermed gøre det mere attraktivt for unge at vælge en erhvervsuddannelse. I den aftale, vi har indgået, har regeringen forpligtet sig til i finanslovforhandlingerne at finde 150 mio. kr. Men fastholdelsen af omprioriteringsbidraget år for år betyder jo, at der skæres yderligere 150 mio. kr., og dermed risikerer vi at forringe kvaliteten på skolerne alligevel, siger Lizette Risgaard.

Tilfredshed med ekstra penge til SKAT
Til gengæld er LO tilfreds med, at regeringen nu langt om længe sørger for at rette op på de nedskæringer, skiftende regeringer har udsat SKAT for de senere år.

– Det var i absolut sidste øjeblik, at regeringen fik lagt en redningsplanke ud til SKAT, der jo er blevet beskåret voldsomt i en årrække, og som derfor ikke har været i stand til at opkræve de skatter, som er grundlaget for fordelingen af goderne i vores velfærdssamfund. Derfor er jeg glad for, at SKAT nu får tilført ekstra ressourcer, siger Lizette Risgaard.

Ekstra pulje skal også komme lønmodtagerne til gode
– Jeg hæfter mig ved, at regeringen har afsat en forhandlingsreserve på 1,6 mia. kr., som skal udmøntes, når partierne forhandler om finansloven. Jeg har en klar forventning om, at nogle af disse midler bliver brugt til at rette op på de annoncerede besparelser på arbejdsmiljø, social dumping og erhvervsskolerne, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: LO?s pressetelefon: 26 11 97 10.