Regeringen har netop offentliggjort sin 2025-plan, der indeholder forringelser for børn, unge og ældre, der alle rammes af nedskæringer i velfærden, SU’en og senere pensionsalder.
Pengene tages bl.a. fra SU’en og går i stedet til skattelettelser til bl.a. de rigeste danskere, der tjener mellem 470.000 kr. og 1 million kroner om året.
Folketingets partier må afvise den nye spareplan fra regeringen, opfordrer FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.
FTF kommunikerer om spareplanen med et nyt hashtag på Twitter: #tyve25, der sætter fokus på, at regeringen tager pengene til planen fra bl.a. de unge og lønmodtagerne, der skal senere på pension.

"Spareplanen tager pengene fra de fattigste danskere, børn, nedslidte, unge og ældre", siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
"Regeringen har valgt at prioritere skattelettelser på bekostning af velfærd, SU og uddannelse, og det vil ramme børn, unge og ældre. Offentlig vækst på 0,5 procent er ikke nok og vil betyde velfærdsforringelser, når der i de kommende år kommer langt flere ældre, der kræver behandling, pleje og omsorg. Der er også gode mål om bl.a. kompetenceløft i planen, men finansieringen er helt gal", siger hun.
Tager fra fattige giver til de rige
FTF kritiserer 2025-planen for at være en voldsom spareplan. SU’en skæres med 4,1 mia. kr., så studerende kun kan få halvdelen af SU’en som stipendiat, mens den anden halvdel skal være lån. Nedskæringer i SU’en kommer på den måde til at bidrage til finansieringen af skattelettelser for de rigeste samt lettelser i bunden.
"Det er usolidarisk og rammer socialt skævt at skære i SU’en", siger Bente Sorgenfrey.
Planen indeholder skattelettelser til både de rige, der betaler topskat, og til dem i bunden af indkomstskalaen. De rigeste danskere, der tjener mellem 470.000 kr. og 1 million kroner om året, slipper med en ny mellemskat på 10 procent i stedet for de nuværende 15 procent topskat.
"Skattelettelserne vil betyde ringere uddannelse og velfærd, og det er helt galt, at pengene tages fra SU’en", siger Bente Sorgenfrey.
Senere pension til dem under 57 år
Folkepensionsalderen hæves med seks måneder allerede fra den 1. januar 2025 – fra 67 år til 67,5 år. Dermed fremrykkes pensionsalderen i forhold til den nuværende tilbagetrækningsreform, hvor en pensionsalder på 68 år skulle gælde fra 2030. Det bliver nu i stedet 68,5 år fra 2030.
Denne fremskyndelse af pensionsalderen vil fx ramme hårdtarbejdende pædagoger, sosu’er, sygeplejersker og murere, der for de flestes vedkommende allerede i dag er slidt voldsomt fysisk og psykisk, når de fylder 65 år.