Danmarks nej til at ændre retsforbeholdet og afstem­ningsresultatet i UK om at melde sig ud af EU er begge synlige tegn på en voksende skepsis blandt almindelige borgere mod det overnationale samarbejde i EU.
Den stigende EU-skepsis i befolkningerne får nu de tre hovedorganisationer LO, FTF og Akademikerne til i samarbejde med Europa-Kommissio­nen at invitere til fælles EU-konference om EU’s fremtid og de sociale rettigheder på det europæiske arbejdsmarked, herunder lønmodtagerettigheder.
Kommissionsformand Juncker annoncerede i starten af sin formandskabsperiode et behov for at udvikle et mere socialt Europa for at få et EU, der er tættere på borgerne, og som kan være med til at genetablere troen på og legitimiteten i det europæiske projekt. 
Men hvad vil det sige i praksis? Og hvilken rolle spiller europæisk og dansk fagbevægelse i Kommissionens projekt for et social Europa?
LO, FTF, Akademikerne har inviteret repræsentanter fra Europa-Kommissio­nen til at diskutere de udfordringer, som lønmodtagere står over for, samt formålet med Kommissionens konkrete udspil ”Europæisk søjle for sociale rettigheder”.
Formændene fra de tre hovedorganisationer Lizette Risgaard, LO, Bente Sorgenfrey, FTF og Lars Qvist­gaard, Akademikerne, vil stille spørgsmål og udfordre Kommissionen, mens to danske politikere vil give deres bud på, hvordan Danmark kan bidrage til og drage nytte af et udspil om et mere socialt Europa. 
Konferencen rundes af med en debat mellem repræ­sentanter fra de sociale parter om deres rolle og syn på udviklingen af et socialt Europa.