Er deleøkonomi i virkeligheden platugleøkonomi, hvor udspekulerede firmaer udnytter en app, så folk kan arbejde som daglejere uden at indberette skat og følge lov og ret, herunder regler for sikkerhed, arbejdsmiljø mv.?
Debatten gik højt, da LO og FTF inviterede til debat om deleøkonomi eller Uberficering, med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov, næstformand i LO Nanna Højlund og næstformand i FTF Kent Petersen.
Forfatter Lene Andersen indledte debatten og forklarede, at nye virksomheder som fx Uber og Airbnb skaber uro om økonomi, boligmarked, skat og lønmodtagerrettigheder – herunder overvågning og retssikkerhed, da den ny teknologi kan bruges til at overvåge vores privatliv.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er glad for deleøkonomi, og han varslede, at regeringen snart vil offentliggøre en strategi for deleøkonomi.
”Jeg tager ja-hatten på. Jeg mener, at deleøkonomi eller platformsøkonomi er en mulighed for at skabe job og vækst i Danmark. Men vi skal regulere de her selskaber, og de skal selvfølgelig betale skat i Danmark. Jeg lytter gerne til LO og FTF’s forslag”, sagde Troels Lund Poulsen under debatten.
Platugler misbruger platformsøkonomien
Journalist Gitte Redder ledte debatten og spurgte Dansk Erhvervs direktør Jens Klarskov, om det ikke er et problem, at "platugler misbruger platformsøkonomien til at undgå at betale skat og ikke vil følge overenskomstens regler for sikkerhed, løn- og arbejdsforhold?"
Ingen skal kører uden om SKAT. Alle skal betale skat. Det skal ikke ende som en Platugleplatform – eller platugleøkonomi. Men vi skal have en løsning på EU-plan”, svarede Jens Klarskov.
Uber har både meldt sig ind i Dansk Erhverv og DI, hvilket har skabt en del uro i medlemsrækkerne hos bl.a. DI, hvor det Nordsjællandske Taxaselskab 4×48 har meldt sig ud af DI i protest over, at DI har optaget Uber, ligesom den samlede taxabranche er i oprør over Uber.
Næstformand for FTF og formand for Finansforbundet, Kent Petersen, henvendte sig til ministeren.
”Nye digitale platforme som Ubers app er lette at indberette skat med og til at kontrollere, om der bliver betalt skat. Så nu må politikerne gribe og sørge for, at virksomhederne overholder reglerne”, sagde Kent Petersen.
Næstformand i LO Nanna Højlund efterlyste en mere effektiv håndhævelse af lovgivningen.
”Regeringen bør etablere en taskforce for platformsøkonomi, og der skal stilles kvalitets- og sikkerhedskrav om uddannelse og forsikringer mv. Det her er med til at svække mange lønmodtageres vilkår, og det skader også den danske økonomi, hvis der ikke sker noget”, sagde hun.