Holdninger ændres sjældent med et trylleslag men gradvist, og i den proces har ikke bare idéer men også personlig fremtoning stor betydning, mener chefretoriker og partner i Retorikfirmaet, Nikolaj Ottosen-Støtt, der underviser på kurset om politisk argumentation og gennemslagskraft.

Og uanset om dit mål er at flytte holdninger, ændre adfærd eller blot formidle viden, er det vigtigt at have den retoriske værktøjskasse på plads, så du kan kommunikere budskaber klart og overbevisende. Nikolaj Ottosen-Støtt har givet os fem af sine bedste bud på, hvordan du kan forbedre din argumentationsteknik og gennemslagskraft:
1. Kend din modtager
Det er vigtigt at være opmærksom på, at en modtager (eller modstander) som udgangspunkt ikke er specielt interesseret i at skifte mening, så hvis du vil fremkalde holdningsskift og øge tilslutningen til dine idéer, handler det om at argumentere ud fra modtagers perspektiv og det, han/hun synes er interessant. Man skal med andre ord tilpasse informationen til modtagers behov.
2. Skær ind til pointerne
En af de vigtigste årsager til, at folk begynder at kede sig under en debat eller et oplæg, er, at de får en masse information, de ikke ved, hvad de skal stille op med, eller at fokus flyttes fra det væsentlige. Hold fast i dit budskab og sørg for, at de vigtigste pointer kommer frem i lyset først. Det kan godt lade sig gøre at formidle komplekst stof på en tilgængelig måde.
3. Udvælg dine bedste argumenter – dem som rent faktisk overbeviser
For mange argumenter kan svække din sag, fordi nogle af dem måske kun er halvgode. Et godt argument er et argument, der overbeviser modtageren. Et godt argument er baseret på korrekt information, det overbeviser modtageren og vækker interesse. Det er ofte en god idé med et overraskende argument, der vender op og ned på forventningerne.
4. Sæt fokus på kropssprog
Det ikke er nok at have argumentationsteknikken på plads, for hvis du vil rykke på noget, er kropssproget mindst lige så vigtigt. Træk vejret, smil, vær imødekommende og slip hænderne løs – det virker unaturligt, når hænderne er låst på ryggen, foran maven eller i siderne. Den bedste gestik har du typisk, når du slapper af og taler med venner eller familie, så øv dig i at finde den samme ro og afslappethed, når du er på. Pas på med en alt for indstuderet gestik og distraherende bevægelser.
5. Husk at øvelse gør mester
Det vigtigste råd af alle er nok, at der skal øvelse til. Det er afgørende, at du prøver din argumentation af eller kører dit oplæg igennem. Det giver dig en god idé om, hvordan du skal prioritere, og du får en bedre fornemmelse af, hvilke formuleringer der ligger godt i munden, og hvilke der let forkludres. Du kan evt. øve dig foran et spejl, så du bedre kan vurdere, om dit kropssprog virker naturligt og dynamisk.
Læs mere om Nikolaj Ottosen-Støtt og Retorikfirmaet