Danmark er et af de mest digitale samfund i verden, men både virksomheder og arbejdspladser i det private og det offentlige halter bagefter på en række nye digitale vækstområder. 
Undersøgelser viser, at mere end 800.000 danske jobs kan være automatiseret inden for de kommende 20 år. Det svarer til cirka en tredjedel af de nuværende danske jobs. Men mangel på it-kompetencer risikerer at bremse den fremtidige digitale udvikling, viser regeringens nye redegørelse om digital vækst, som blev offentliggjort i dag.
Øget digitalisering er vigtig for at skabe ny vækst, fastslår erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.
FTF er enig og efter opfordring fra hovedorganisationen er digitalisering og medarbejdernes it-komptencer blevet en del af de igangværende trepartsforhandlingerne om fremtidssikring af kvalificeret arbejdskraft.
”It og digitalisering kan forbedre produktiviteten, skabe nye job og vækst samt bedre sikkerhed og kvalitet. Alt det kræver, at medarbejderne er klædt på til opgaven og har de rette it-kompetencer, så derfor skal vi have emnet op under trepartsforhandlingerne,” siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.
Fokus i redegørelsen er i høj grad behovet for flere it-specialister, men ifølge FTF er det en alt for snæver dagsorden, da it i de kommende år vil ændre arbejdet for mange medarbejdere – også dem der ikke er it-specialister.
”Det er afgørende, at vi får flere it-eksperter i Danmark, men det er også vigtigt, at medarbejdere, som fx læreren, sygeplejersken og bygningskonstruktøren, både i grunduddannelser og efteruddannelser, får de kompetencer, der gør, at vi som samfund får det optimale ud af den nye teknologi. Digitaliseringen skal omsættes til gode job og vækst i den private sektor og kvalitetsudvikling i den offentlige sektor”, siger Bente Sorgenfrey.
I den kommende tid vil regeringen lancere flere tiltag – blandt andet en digital vækstplan – der skal speede den digitale omstilling op.