Et godt og konstruktivt udgangspunkt for de kommende trepartsforhandlinger. Det er FTF’s vurdering af første møde i Statsministeriet, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen bød velkommen.

I aften fortsætter forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet, hvor parterne har mulighed for at komme på banen med forslag og ideer.
Hovedorganisationen FTF har to pladser, som besættes af FTF’s formand Bente Sorgenfrey og FTF’s næstformand Kent Petersen. De to forhandlere går konstruktivt ind til trepartsforhandlingerne og er parat til at finde nye løsninger, så langt flere flygtninge kan komme i job i både den offentlige og private sektor.

”Vi går ind til forhandlingerne for sammen med regering, arbejdsgivere og kommuner at finde holdbare løsninger, der kan skabe plads til flygtninge på det danske arbejdsmarked. Det er helt afgørende, at vi får skabt plads til de mange nye flygtninge, der kommer til vores land, og vi kommer med konkrete forslag,” siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

Bl.a. foreslår FTF, at flygtninges kompetencer bliver afklaret i asylperioden, imens de venter på, om de får opholdstilladelse. “At blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads er en rigtig god vej til integration. Så lad os komme i gang med det samme, allerede mens flygtningene venter på asyl, i stedet for at lade dem vente passivt asylperioden ud. Indsatser for at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet skal ske sideløbende med, at de får undervisning i det danske sprog,” forklarer FTF-formanden.FTF har konkrete forslag
FTF har forud for forhandlingerne lanceret en række forslag til forbedringer af integrationsindsatsen, som kan hjælpe nytilkomne flygtninge på vejen mod uddannelse og arbejde. Fx en tidligere, tværfaglig indsats og afklaring af kompetencer, uddannelse og erhvervsevne, bl.a. via virksomhedskonsulenter, der i introduktionsforløbet har fokus på at få flygtningene ud i virksomhederne. 

Arbejdsgivere må på banen
En ny meningsmåling foretaget af Epinion for FTF viser, at mange lønmodtagere godt kan se mulige opgaver til flygtninge på deres arbejdsplads. 80 pct. mener samtidig, at det vil være nemmere for flygtninge at blive integreret, hvis de hurtigt kommer i arbejde.

”Vi er parate til at finde løsninger sammen med arbejdsgiverne. Men det er altså arbejdsgiveren, der skal åbne sin dør for flygtningene og give dem en chance i fx praktik eller løntilskud. Samtidig må vi huske, at der også skal skabes plads til andre grupper i det danske samfund, der måske har gået ledige i mange år,” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Udover integration af flygtninge vil FTF senere i trepartsforhandlingerne finde fælles løsninger på de stigende problemer med dårligt arbejdsmiljø samt diskutere bedre efter- og videreuddannelsesmuligheder.