Den svage økonomiske genopretning smitter ikke af på lønmodtagernes lønkonti i en række lande i EU. Både i eurozonen og hele EU steg lønningerne mindre i andet kvartal end i første kvartal i forhold til året før. Arbejdsgivernes samlede lønomkostninger steg i eurozonen med 1,6 procent mod 1,9 procent i første kvartal.

I hele EU gik arbejdsgivernes samlede arbejdsomkostninger også ned i tempo og steg med 1,9 procent mod 2,3 procent i første kvartal.

Selve lønomkostningerne gik i vejret med 1,9 procent i andet kvartal i eurozonen mod 2,0 procent i første kvartal, og i hele EU var stigningerne på 2,4 procent i første kvartal, men nede på 2,1 procent i andet kvartal.

Især lønmodtagerne i kriselandene Grækenland, Cypern og Grækenland mærker, at den økonomiske nedtur stadig sætter sine spor. På et år fald lønningerne med hele 1,2 procent på Cypern og med 0,2 procent i Italien. I Grækenland, hvor der ikke er tal for lønudviklingen, men kun for arbejdsgivernes samlede arbejdsomkostninger, var de i andet kvartal hele 2,9 procent lavere end året før.

Spanierne mærker også, at festen til trods for en økonomisk bedring ikke er kommet i gang endnu. I første kvartal oplevede spanierne ganske vist en pæn lønfremgang, men den var nede på 0,5 procent i andet kvartal.

I en række østlande oplever lønmodtagerne til gengæld, at det er muligt at presse lønningerne op. De steg med 7,8 procent på årsbasis i Letland, med 6,9 procent i Bulgarien og med 7,7 procent i Rumænien, 5,5 procent i Estland og 4,7 procent i Litauen.

Tyskland blev i en årrække beskyldt for at dæmpe lønudviklingen og på den måde forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Nu er der imidlertid kommet gang i udviklingen. Lønningerne var i andet kvartal 3,4 procent højere end året får, og tempoet i lønstigningerne er gået op gennem de seneste kvartaler.

Det er især i den tyske industri, som har fået fart i lønudviklingen i takt med, at den tyske eksport også er gået op. I andet kvartal måtte arbejdsgiverne betale de ansatte 3,9 procent mere i timen end året før. Men også i det ellers hårdt trængte tyske byggeri får de ansatte nu mere i løn. Lønningerne var 3,7 procent højere end året før, og de samlede lønomkostninger var steget med 3,5 procent. I andet kvartal sidste år var stigningerne nede på 1,0 procent.

Lønmodtagerne inden for byggeriet er hårdt trængt under krisen. I Grækenland var lønningerne i andet kvartal hele 15,0 procent lavere end året før. I Spanien var faldet på 2,1 procent og på Cypern på 1,5 procent, mens de lettiske arbejdsgivere inden for byggeriet måtte betale 7,9 procent mere i timen og de slovakiske 7,7 procent mere end året før.

Kilde: fagligt.eu