De forringede arbejdsforhold i Europa har nu også nået Storbritannien. På et år er antallet af lønmodtagere, der arbejder på 0-timers kontrakter uden et fast timetal, steget med 19 procent, så 744.000 lønmodtagere nu er på sådanne usikre kontrakter.

Det officielle britiske statistiske kontor skriver, at 2,4 procent af den britiske arbejdsstyrke er på 0-timers kontrakter. 40 procent af dem, der arbejder på de usikre kontrakter, ønsker at arbejde mere, end de bliver tilbudt.

Undersøgelser viser samtidig, at folk, der arbejder på kontrakterne, i gennemsnit kun tjener 188 pund (1.910 kroner) om ugen mod 479 pund (4.867 kroner) for folk med faste arbejdsforhold.

Den britiske faglige landsorganisation, TUC, beklager udviklingen. Generalsekretær Frances O’Grady udtaler, at 0-timers-konrakterne er et klart tegn på, at Storbritannien har et opdelt arbejdsmarked, og at der er behov for en mere fair politik under den britiske økonomiske genopretning.

TUC’s analyser viser, at to ud af fem på 0-timers-kontrakter (39 procent) tjener mindre end 111 pund (1.128 kroner) om ugen.

Direktør John Philpott fra The Job Economist siger til The Guardian, at antallet af 0-timers-kontrakter måske ikke er så voldsomt, men at effekten på arbejdsmarkedet kan være større og i uheldig retning. Nogle arbejdsgivere er tilfredse med den fleksibilitet, kontrakterne giver dem. Men muligheden for at ansætte folk på den måde underminerer kollektive forhandlinger for andre lønmodtagere. Det lægger en dæmper på presset på at forbedre løn- og arbejdsforhold især for dem, der arbejder på bunden af arbejdsmarkedet.

Effekten af 0-timers-kontrakter for markedets udvikling tenderer dermed til at blive større end antallet lægger op til, siger John Philpott.

Oppositionspartiet Labour er imod kontrakterne. Jeremy Corbyn, der fører i meningsmålinger i kampen om at blive den ny Labourleder, siger til The Guardian, at han vil forbyde kontrakter med 0-timer og kræve, at kontrakter har et minimum af arbejdstimer.

Mindsteløn efter leveomkostninger
Antallet af usikre kontrakter ventes at stige til næste år, hvor en national minimumsindkomst indføres. Storbritannien har i dag en mindsteløn på 6,50 pund i timen (66 kroner), men regeringen vil indføre en løn afhængig af leveomkostninger, så den afspejler leveforholdene.

I dag er der frivillige mindsteindkomster, hvor udgangspunktet er 7,85 pund i timen (79,5 kroner), men hvor den i det dyre London er på 9,15 pund (93 kroner).

Til april næste år bliver den obligatorisk for lønmodtagere, der er over 25 år. Lønnen skal gradvis stige, så den kommer op på 60 procent af den typiske løn i Storbritannien i 2020. Det ventes at blive 9 pund i timen (91 kroner).

Regeringens udgangspunkt for beregningerne er anderledes end den måde, den særlige mindste leveindkomst bregnes på i dag. Beregningen sætter lønnen en smule ned, men ikke mere, end at Gillian Owen fra Living Wage Foundation, der står for de nuværende mindste levebetalinger, ifølge BBC er tilfreds med de nye regler.

Det betyder en gigantisk lønstigning til millioner af mennesker, og det er fantastisk, siger Gillian Owen.

Arbejdsgivere, der i dag betaler mindste-leve-indkomsten, roser ifølge The Telegraph den ny måde at beregne lønnen på. Det er skabt mere tilfredse medarbejdere, sikrer virksomhederne kvalificerede ansatte og skaber det ry, at virksomhederne tænker på deres sociale ansvar.

Kilde: fagligt.eu