Det er en myte, at det ikke kan betale sig at arbejde, og vi skal ikke tage fra dem, som har mindst, lyder det fra LO-formand Harald Børsting på arbejdernes internationale kampdag.

Danskerne uenig med DA
Dansk Arbejdsgiverforening var i starten af april ude med en række forslag til, hvor meget man skal skære i overførselsindkomsterne, hvis man vil have flere i arbejde. DA peger på, at lavere ydelser vil få 85.000 flere i job. En måling foretaget af Epinion for LO viser, at kun 16 pct. af danskerne er positive overfor DA?s forslag om at sænke de sociale ydelser for at få flere i arbejde.

? Jeg er enig med DA i, at det skal kunne betale sig at arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse. Det kan det heldigvis også, og derfor er jeg meget uenig med DA i, at de sociale ydelser skal skæres, understreger LO-formand Harald Børsting.

? Det er aldrig en løsning at tage fra dem, som i forvejen har mindst. Vores måling viser også med al tydelighed, at danskerne heller ikke mener, at det er vejen frem. DA?s forslag er en rigtig skidt ide og skaber øget ulighed. Vi får ikke flere i arbejde ved at gøre dem fattigere, fastslår Harald Børsting.

? Hvis man ønsker, at færre danskere skal være på overførselsindkomst, så handler det om at få skabt vækst og arbejdspladser, og det handler om at forbedre arbejdsmiljøet og sikre gode uddannelsesmuligheder, lyder det fra Harald Børsting.

Det kan betale sig at arbejde
LO har i tidligere analyser fastslået, at det godt kan betale sig at arbejde i Danmark. Fx viser en gennemgang af industriens overenskomst og overenskomsten for butiksansatte, at indkomsten ved arbejde til mindstelønnen ligger betydelig over dagpengeniveauet, når man ikke glemmer at regne alt det med, som overenskomsterne sikrer. Det gælder pension, tillæg, ekstra ferie m.m.

En anden beregning viser, at en lavtlønnet LO-familie med tre børn, der bor til leje, har en gevinst ved at være i arbejde på næsten 6.000 kr. om måneden sammenlignet med en situation, hvor begge var på kontanthjælp. Tilsvarende har en familie med to gennemsnitlige LO-arbejdere over 11.000 kr. ekstra til rådighed om måneden.

? Der er en klar og kontant gevinst ved at arbejde på det overenskomstdækkede arbejdsmarked i Danmark frem for at være på offentlig forsørgelse. I stedet for at holde fokus på at piske danskerne i arbejde, så skulle vi i stedet stikke dem en gulerod i form af uddannelse, bedre arbejdsmiljø og varige job, lyder meldingen fra LO-formanden 1. maj.

For yderligere information kontakt Stine Luise Hansen, tlf.2335 8370.

LO’s notat: Det kan betale sig at arbejde

LO’s notat: Stor gevinst ved arbejde for LO-par

LO’s notat: DA-forslag skaber fattigdom og bygger på falsk diagnose

Måling om DA?s forslag om øget beskæftigelse
Målingen er gennemført blandt 1.241 repræsentativt udvalgte respondenter blandt alle vælgere. Målingen er gennemført af Epinion for LO og FTF i perioden den 9.-15. april 2015. Målingen har til hensigt at afdække holdningen til DA?s forslag ?Veje til øget beskæftigelse i Danmark?.

Hvad er din holdning til forslaget fra DA?