EU-landene gennemfører ikke de aftaler om reformer, som skal få gang i væksten og få arbejdsløsheden ned på et lavere niveau. Den økonomiske styring i det såkaldte europæiske semester er endnu ikke det våben mod arbejdsløshed og det middel til økonomisk fremgang, som den var tiltænkt. EU-Kommissionen har tidligere beklaget, at de vedtagne henstillinger til landene ikke bliver gennemført. Et lækket papir fra eurozonens økonomi- og finansministres møde i Riga i fredags viser, at den nu er helt gal med gennemførelsen af de reformer, der skal løse problemerne med arbejdsløsheden. Kun hver fjerde af de reformer, som EU-Kommissionen har lagt op til i landene, er gennemført.

I takt med, at krisen tager af, er tempoet i omsætningen af reformerne også gået ned, og reformerne bliver ikke implementeret tilfredsstillende. Med stadig 24 millioner arbejdsløse i EU er det ikke opmuntrende, mener EU-Kommissionen.
Både EU-Kommissionen og den Internatonale Valutafond, IMF, peger på, at der er store problemer forude på de europæiske arbejdsmarkeder. Det gælder den demografiske udfordring, hvor færre unge skal sikre pensionerne til et stadigt stigende antal pensionister, der lever længere og længere. Samtidig har en del af de unge ikke de uddannelser, der er efterspørgsel efter, så der er mangel på arbejdskraft på nogle områder, selv om der er masser af arbejdsløse, der ikke kan få job.
Kommissionen giver kun besparelser i landene en del af skylden for, at der ikke er fuld gang i omstillingerne af arbejdsmarkederne. De er samtidig også nødvendige ifølge Kommissionen, fordi konkurrencen med lande fra andre dele af verden stiger.
Også formanden for den Europæiske Centralbank, Maro Draghi, efterlyser reformer. Pengepolitiske reformer er kun en del af det, der skal få EU ud af krisen og gang i økonomien.
Kilde: fagligt.eu