Det begyndende økonomiske opsving er ikke længere uden vækst i beskæftigelsen. Siden lavpunktet i 2013 er der genskabt 2,7 millioner job, fremgår det af EU-Kommissionens kvartalsrapport om udviklingen på arbejdsmarkedet. Jobbene er genvundet både i industrien og inden for servicebranchen.

EU-Kommissionen understreger dog, at der er langt igen til fuld beskæftigelse, selv om også flere langtidsledige er kommet i arbejde. Der er stadig 23,8 millioner arbejdsløse og 12 millioner, der har været uden arbejde i over et år. Flere end hver femte ung er arbejdsløs.
EU-kommissær Marianne Thyssen påpeger, at det er en topprioritet for EU-Kommissionen, at der kommer gang i væksten og bliver skabt job. Både investeringsplanen for Europa og initiativet over for unges arbejdsløshed, ungeinitiativet, skal styrke beskæftigelsen. Kommissionen understreger, at der er kommet flere ordinære, fuldtidsjob.
Rapporten har mange opløftende tegn for arbejdsmarkedet, siger Marianne Thyssen.
En af de fortsatte udfordringer er, at arbejdsløsheden er vidt forskellig i medlemslandene. Selv om der er skabt flest job i nogle af de lande, hvor arbejdsløsheden er højest, spænder den stadig fra hele 26 procent i Grækenland og 23,2 procent i Spanien til 4,9 procent i Østrig. Og selv om langtidsledigheden er gået ned for første gang siden 2009, er der stadig over 6 millioner arbejdsløse, der ikke har haft et arbejde i over to år. Det er 19 procent af de arbejdsløse i Grækenland, 12,6 procent i Spanien og 9,7 procent i Kroatien, der har været uden job i over to år.
Stigningerne i produktiviteten er også svag. Den var i fjerde kvartal 2014 blot på 0,3 procent på årsbasis.
Forbedringen i beskæftigelsen har dog ført til, at husstandenes indkomst generelt er steget både i eurozonen og EU. Stigningen var oppe på 1,7 procent i eurozonen i fjerde kvartal.
Kilde: fagligt.eu