Rigdom er skævt fordelt
Når magteliten samles i Davos til World Economic Forum, bliver de mindet om deres enorme ansvar for den voksende ulighed i verden. Den schweiziske bank Credit Suisse skriver i sin ?Global Wealth Report?, at 1 pct. af verdens voksne befolkning (svarende til blot 37 mio. personer) ejer lige så meget som resten af verdens befolkning tilsammen.

Vores internationale organisation ITUC (International Trade Union Confederation) stiller i Davos krav om at fjerne uligheden ved at hæve købekraften for lav- og mellemindkomsterne markant, og ved at styrke de kollektive forhandlinger og mindstelønninger. En strategi, vi i LO bakker op om.

Arbejdsløsheden skal bekæmpes med investeringer
Når deltagerne i Davos mødes, bliver det også for at se på de globale risici.

I 2015-rapporten er arbejdsløshed helt i top og med god grund. ITUC frygter, at nedgangen i den globale økonomi kan medføre, at 200 millioner mennesker er i risiko for at blive arbejdsløse. Det er derfor vigtigere end nogensinde, at vi får sat skub i offentlige og private investeringer. At vi får skabt vækst, så vi kan sikre job til alle.

Set fra dansk fagbevægelses side er det på tide at mobilisere langt bredere støtte til en udvikling, der går på to ben: En offensiv og ekspansiv politik, som har fokus på investeringer i infrastruktur, uddannelse og forskning ? og en benhård satsning på udviklingen af kollektive forhandlingssystemer, som kan tage kampen op mod den voksende ulighed. Det kræver naturligvis, at vi i fagbevægelsen fortsat har fokus på at få organiseret arbejdstagerne. Men det kræver også, at virksomhederne anerkender, at den voksende ulighed også er et problem, der vedkommer dem.

Toplederne fra de danske virksomheder kan passende benytte denne dystre baggrund til at markedsføre den danske model på World Economic Forum i Davos. En model vi ved virker.

Marie Louise Knuppert, LO-sekretær i LO Danmark