EU-Kommissionen kommer på overarbejde, når den hurtigt skal komme frem med et nyt for slag til budget for 2015. Europa-Parlamentet og Rådet nåede ikke til enighed, før den tre ugers frist for forlig blev overskredet klokken 24 i aftes. Parterne var stadig langt fra hinanden også om penge til manglende betalinger af regninger for i år. Europa-Parlamentet har stillet krav om, at det problem bliver løst, før det indgår en aftale om budgettet for 2015, hvor parterne også er langt fra hinanden.

Formanden for Europa-Parlamentets budgetudvalg, Jean Arthuis, udtalte i aftes, at det forslag til betaling af regninger for i år, som Rådet mødte op med, var uacceptabelt. Det gav ikke EU-Kommissionen nok penge til, at regningerne kunne betales.

–     Vi må have konkrete svar på de utålelige problemer med ubetalte regninger, der har samlet sig på Kommissionens bord, sagde Jean Arthuis.

Rådet forslag, som det italienske EU-formandskab havde samlet støtte til om morgenen, ville kun række til at betale halvdelen af de regninger, Kommissionen har liggende. Kommissionen sagde allerede i maj, at de 4,7 milliarder euro (35 milliarder kroner), som den bad om, var det absolutte minimum. Europa-Parlamentet, der ikke som medlemslandenes ministre står med ansvaret over for landenes skatteydere, vil have langt flere penge i EU’s kasser.
Rådet gav sig dog på et afgørende punkt, hvor det hidtil havde afvist at bruge af kassen til uforudsete udgifter til at betale regningerne, der var en følge af den almindelige EU-husholdning. Parlamentet ville skaffe 5 milliarder euro fra den konto, som er penge, der normalt går tilbage til medlemslandene, hvis der ikke er uforudsete udgifter på de enkelte områder.
Parat til at sige farvel til tilbagebetalinger
Rådet hæfter sig ved, at det på den måde var kommet med indrømmelser, så der kunne bruges af midler, der i den syvårige finansielle ramme var sat af til kommende år mod, at pengene så blev trukket fra budgettet for det følgende år.
Den italienske statssekretær Enrico Zanetti udtalte efter mødet, at der stadig var forskellige opfattelser mellem parterne, men at man alligevel var kommet hinanden nærmere.
Vi vandt ikke slaget mod klokken i dag. Men forligsforhandlingerne gjorde det muligt for os at mindske gabet mellem vores positioner, som skal gøre det muligt for os at fortsætte forhandlingerne på basis af et nyt forslag fra EU-Kommissionen, sagde Enrico Zanetti.
Rådet lægger vægt på, at ministrene er parate til at øge budgettet med 3,7 procent i forhold til forslaget for 2014. Parlamentet vil imidlertid øge det med hele 8,1 procent til 146,42 milliarder euro (knap 1.100 milliarder kroner).
Bliver parterne ikke enige om et nyt forslag inden nytår, fortsætter EU-Kommissionen med at arbejde efter 2014-budgettet måned efter måned.
Kilde: fagligt.eu