FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, glæder sig grundlæggende over den samlede aftale om en finanslov for 2015, som regeringen har indgået med SF og Enhedslisten.
Siden mandag har parterne præsenteret en række delaftaler om finansloven på bl.a. sundheds- og børnepasningsområdet. Dagpengeområdet var den sidste store knast i forhandlingerne – den er nu også blevet løst ved at indføre en ny midlertidig redningskrans til dem, der falder ud af dagpengesystemet. Det sker med en ny ‘kontantydelse’, som indeholder samme ydelser som arbejdsmarkedsydelsen.
Bente Sorgenfrey, formand for FTF, finder det positivt, at parterne bag finansloven med den nye ydelse har fundet en løsning, der holder hånden under de arbejdsløse, der falder ud af dagpengesystemet. Samtidig opfordrer hun kraftigt til, at offentlige arbejdspladser og institutioner gør noget her og nu for at forbedre beskæftigelsen; nemlig at de begynder at bruge de penge, der rent faktisk er afsat på de offentlige budgetter.
Brug nu jeres penge
"Arbejdsløse har først og fremmest brug for et job. Derfor må regeringen sikre, at hele det offentlige budget bliver brugt, mener FTF. Alene i 2013 kostede underbruget i det offentlige mere end 15.000 job. Regeringen må sikre, at alle de penge, der bliver bevilget til den offentlige sektor, rent faktisk bliver brugt – hver en krone!", siger Bente Sorgenfrey.
Hun henviser til, at der tre år i træk har været et underforbrug alene i kommunerne på fem mia. kr. hvert år. Ifølge AE kostede det samlede underforbrug i den offentlige sektor i 2013 mere end 15.000 arbejdspladser.
Underforbruget skyldes især, at kommunerne er presset af den såkaldte regnskabssanktion og derfor ikke tør bruge alle deres penge. Den overdrevne forsigtighed går ud over beskæftigelsen og samfundsøkonomien, påpeger Bente Sorgenfrey.


Behov for en grundlæggende modernisering
Selv om Bente Sorgenfrey først og fremmest glæder sig over, at der bliver holdt en hånd under de arbejdsløse uden dagpenge, understreger hun, at hun hellere havde set en løsning inden for rammerne af dagpengesystemet.
"Problemerne med dagpengesystemet er slet ikke løst på længere sigt. Der er grundlæggende behov for at modernisere hele dagpengesystemet, så det giver trygge rammer for lønmodtagerne på et omskifteligt og fleksibelt arbejdsmarked", siger hun. 
Styrker den danske model
Bente Sorgenfrey glæder sig også over at næste års finanslov hæver fradraget for fagforeningskontingentet fra 3000 kr. til 6000 kr. årligt. Derudover afsættes der 120 millioner kroner til yderligere initiativer, som skal bruges i kampen mod social dumping. Begge dele er med til at styrke den danske arbejdsmarkedsmodel, understreger Bente Sorgenfrey.
"Det er godt, at finansloven styrker den danske model på arbejdsmarkedet ved at hæve fagforeningsfradraget igen. Høj organisationsgrad på både arbejdsgiver- og lønmodtagerside er med til at sikre ro og konkurrencedygtighed på det danske arbejdsmarked".
Hun henviser til en undersøgelse, der viser at flere unge vil være med i fagforening, hvis kontingentet er lavere.
Flere penge til børn og sundhed
Positivt er det også, at finanslovsaften omfatter en række delaftaler, der prioriterer børne-, sundheds-, ældre- og folkeskoleområdet, mener FTF’s formand. Finansloven omfatter bl.a. en såkaldt velfærdpakke til 1,6 mia. kr. Hovedparten af pengene, nemlig 1 mia. går til ansættelse af 600 pædagoger i landets daginstitutioner over de næste fire år. Desuden er der bl.a. afsat 75 mio. kr. til inklusion i Folkeskolen over de næste tre år.
Foruden velfærdspakken indeholder finansloven en sundhedsplan til 6,5 mia. kr. til bl.a. at opdage kræft og kroniske sygdomme tidligere. Den samlede bevilling til sundhedsområdet er 1,5 mia. kr. større, end der var lagt op til af regeringen før forhandlingerne med SF og EL.
"Delaftalerne er et skridt i den rigtige retning. For der er også meget store opgaver at løfte i den offentlige sektor", siger Bente Sorgenfrey.