EU kommer den kommende tid for alvor til at tage fat på den fortsatte krise i Europa med manglende vækst og beskæftigelse. Samtidig med, at EU-landenes stats- og regeringsledere lørdag pegede på den polske premierminister Donald Tusk til at efterfølge Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd, DER, vedtog de også en udtalelse, der klart angiver, at vækst og beskæftigelse og også konkurrenceevne bliver en af de hovedopgaver, som de nye ledere kommer til at tage sig af. I konklusionerne hedder det, at økonomien og beskæftigelsen vækker alvorlige bekymringer, og at Rådet med ministrene må tage fat på problemerne hurtigst muligt.

Allerede inden de nye ledere er på plads i EU-systemet, vil stats- og regeringslederne holde en konference i oktober og her især se på den katastrofale situation for de unge, hvor hver fjerde i EU er uden i arbejde og i enkelte lande over halvdelen.
Med konklusionerne giver stats- og regeringslederne klare signaler om, at der er nye veje at gå. Allerede inden topmødet lagde den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, op til sporskifte, da han støttede den franske præsident, Francois Hollande, i, at der er behov for investeringer, der stimulerer vækst og beskæftigelse. Francois Hollande havde inden topmødet lørdag opfordret til, at der blev holdt et ekstraordinært topmøde for eurozonen netop, fordi problemerne er størst i det område med både lavere vækst og højere arbejdsløshed end i hele EU.
Geopolitiske risici
Der lægges nu netop også op til et sådant møde i efteråret. Schäuble sagde efter et møde med den franske finansminister, Michel Sapin, at det er vigtigt at holde en kurs med investeringer, for der var tegn på økonomiske tilbageslag. Og der var kommer nye trusler med krisen i Ukraine.

–     Vi kan ikke se bort fra, at der er nogle geopolitiske risikoer, der nu spiller en vigtig rolle, sagde Schäuble ifølge Financial Times på en pressekonference med Sapin efter deres møde.

Også i den Europæiske Centralbank, ECB, er der nye toner og bekymringer over den økonomiske udvikling i eurozonen. Et medlem af den øverste ledelse, Ewald Nowotny siger ifølge Reuters, at også han er bekymret. Der er en lille fremgang, men mindre end ventet. Derfor ser han også, at der må en ny retning på politikken, hvor efterspørgslen kommer i højsædet.
Nowotny, der også er leder af Østrigs nationalbank, finder, at efterspørgslen i Østrig sammen med færre investeringer nu også er for lav og har ført til faldende vækst. Problemet for ham er i første række, at den tyske økonomi også er i tilbagegang.

–     Hvad der er særlig svært og problematisk for Østrig er udviklingen i Tyskland. For os er det signifikant vigtigere end Ukraine og Rusland, i hvert fald på kortere sigt, siger Ewald Nowotny.

Krisen i Ukraine koster
Han så endnu ikke problemer i de daglige forretninger mellem Østrig og Rusland.

–     Men hvad vi ser er, at praktisk talt alle investeringsprojekter bliver stoppet. Det betyder, at effekterne på mellemlang sigt uden tvivl bliver større end på kort sigt på grund af usikkerheden. Effekterne kan blive klart større i 2015, siger Nowotny.

Netop krisen mellem EU og Rusland bliver et af de spørgsmål, som den afgående italienske udenrigsminister Federica Mogherini kommer til at beskæftige sig med, når hun træder til som leder af EU’s udenrigstjeneste efter stats- og regeringsledernes udpegning. Mogherini har været bebrejdet, at hun ikke har udtalt sig klarere imod russiske aggressioner i Ukraine og talt stærkere for omfattende sanktioner. Hun støttede dog lørdag sanktionerne, men sagde igen, at hun går ind for forhandlingsløsninger. Mogherini anses for at være tæt på den tyske udenrigsminister, Frank Walter Steinmeier, der også har været mildere i tonen over for Rusland end den tyske kansler, Angela Merkel og den franske udenrigsminister, Fabius.
Kilde: fagligt.eu