Det har traditionelt været svært at overenskomstdække it-området. Men i dag kan fem faglige organisationer og it-virksomheden CGI præsentere en fælles overenskomst for 750 medarbejdere i virksomhedens fem danske afdelinger.
Det er fagforeningerne PROSA, HK/Privat, IDA, Djøf og Magistrene, som sammen har forhandlet en treårig aftale med virksomheden CGI. Medarbejderne hos it-giganten kan nu se frem til at være dækket af en ny, fælles overenskomst, som bl.a. sikrer dem feriefridage og pension.

Nye samarbejder på tværs
Aftalen udmærker sig ved, at den på lønmodtagersiden er indgået af fem faglige organisationer fra de tre store hovedorganisationer, LO, FTF og Akademikerne. Det glæder FTF, som er hovedorganisation for bl.a. PROSA.
”Det er i sig selv flot at lave en aftale på it-området, og aftalen kan være med til at bane vejen for flere overenskomster på it-området. Den viser også, at vi ved at indgå nye samarbejder i fremtiden kan sikre lønmodtagernes rettigheder og arbejdsvilkår gennem overenskomsterne. De fem organisationer og virksomheden er med til at udvikle den danske model og viser, at den fungerer”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
PROSA  glæder sig naturligvis også over aftalen. Samarbejdet mellem de fem organisationer har skabt en ny og mere fremadrettet model, der kan give bedre overenskomstdækning i it-branchen, mener forbundsformand Niels Bertelsen.
”Det er unikt, at organisationer repræsenterende de tre hovedorganisationer (LO, FTF og AC) finder sammen i et samarbejde om en overenskomst”, siger han.

Aftalen gavner medarbejdere og virksomhed
Med overenskomsten får medarbejderne i CGI en fritvalgskonto, som de kan bruge til virksomhedsaktier, feriefridage og pension. Desuden kan medarbejderne vælge mindst én tillidsrepræsentant i hver af firmaets fem danske afdelinger.
”Goderne vil gøre det nemmere at tiltrække og fastholde medarbejdere, og det er godt for konkurrenceevnen. Desuden er samarbejdet med tillidsrepræsentanterne en stor styrkelse for samarbejdet på virksomheden. Sammen med de andre organisationer vil vi nu arbejde for at få flere overenskomster som denne i it-branchen”, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat
Også på arbejdsgiversiden ser man aftalen som en styrke.
”Som arbejdsgiver vil vi gerne forpligte os til at sikre vores medarbejderes arbejdsforhold på bedste vis”, siger CGI Danmarks adm. direktør og Senior Vice President, Martin Petersen.
”Vi har i dialogen lagt vægt på, at vi ønsker ét fælles fundament for vores medarbejdere, som for langt størstedelens vedkommende også er medejere af virksomheden. Fleksibilitet såvel for den enkelte medarbejder som for virksomheden også har været et nøgleord. Det er lykkedes fuldt ud med den nye overenskomst, som er en fælles sejr for alle parter. Processen har været yderst positiv, og de involverede organisationer skal alle have ros for en meget konstruktiv dialog”, understreger Martin Petersen.