Næppe var valget til Europa-Parlamentet overstået, før EU-Kommissionen sender den første regning til EU-landene. EU-kassen løber tør inden længe, og der er ikke penge til at sende til de fattigere egne af EU. Den sociale samhørighed, der i år koster 380 milliarder kroner, har projekter i de fattigere egne i EU, der ikke kan betales. Der mangler alene i den kasse 25 milliarder kroner. I alt mangler EU-Kommissionen 35 milliarder kroner, meddelte EU-Kommissionen tidligere på ugen. Kommissionen kræver en stigning i budgettet på 3,5 procent.
Da EU blev enigeom budgettet både for i år og for den kommende syvårsperiode, var det efter en hård kamp mellem EU’s mere velstående lande og de fattigere, der ønskede flere penge og blev støttet af Europa-Parlamentet. Der kan ventes et nyt opgør om budgettet, da EU-landenes ministre allerede er gået på kompromis om efterbetalinger på budgettet for sidste år.
Otte lande og heriblandt Danmark har ifølge EUObserver allerede meddelt EU-kommissionen i en fælles henvendelse, at de anser de øgede betalinger til samhørighedspolitikken for både et retligt problem og unødvendigt. Ud over Danmark har Østrig, Finland, Frankrig, Tyskland, Holland, Sverige og Storbritannien skrevet under.
Netop de lande hørte til kredsen, der ønskede et mere begrænset EU-budget under forhandlingerne om rammerne for budgettet for 2014-20 og budgettet for i år. Netop samhørighedspolitikken var det store stridspunkt, og landene fik begrænset beløbet, mens de såkaldte samhørighedslande med landene i Øst- og Centraleuropa og Europa-Parlamentet protesterede.
En diplomat siger til EUObserver, at det må være indlysende, at udfaldet af valget til Europa-Parlamentet ikke ligefrem lægger op til, at borgerne i EU ønsker at sende flere penge til Bruxelles.
Striden kan ende ved EU-Domstolen
Det afgående medlem af Europa-Parlamentet, Anne E. Jensen, Venstre, var en af de afgørende personer i Europa-Parlamentets forhandlinger med EU-landenes ministre. Som tidligere omtalt på fagligt.eu advarede hun mod nedskæringer og talte imod den danske linje i forhandlingerne.
Anne E. Jensen skriver da også nu på Altingets hjemmeside, at budgettet bliver en af de første udfordringer for det kommende Europa-Parlament.
”Der er simpelthen ikke penge til at betale for de bevillinger, som er givet i tidligere år til moderniseringer af infrastrukturen i de fattige EU-lande. Hvis EU-landenes finansministre nægter at åbne for flere penge, kan det ultimativt tænkes, at Kommissionen trækker Rådet for Domstolen for traktatbrud,” skriver Anne E. Jensen.
EU-Kommissionen advarer om, at der også mangler penge til forskning og udvikling, ungdomsprogrammet og støtte til virksomheder. Selv om det er mindre beløb, lægger EU-Kommissionen op til, at budgetterne på de områder hæves med fra 5-10 procent, mens budgettet for en bæredygtig vækst skal øges med blot 0,2 procent.
Kilde: fagligt.eu