Faglige ledere fra hele Europa deltog i dag i en konference med titlen ”En ny vej for Europa”, som den europæiske faglige sammenslutning, EFS, afholdt i Bruxelles. De går nu i samlet flok til de europæiske regeringschefer og kræver en ny investeringspolitik for EU i stedet for nedskæringer i velfærd og arbejdstagerrettigheder, som ikke har bragt EU ud af krisen. 
EFS lægger i den kommende tid pres på EU for at få en anden vej ud af krisen og skabt økonomisk bæredygtig vækst og kvalitetsjob. Derfor var EU-kommissionen, EU-institutioner, arbejdsgivermodparter, tænketanke og græsrodsbevægelser også inviteret med til konferencen.
Temaet for konferencen var den økonomiske krise i EU samt EFS fælles kampagne  ‘En ny vej for Europa’, der løber af stablen frem til Europaparlamentsvalget, som i Danmark afholdes den 25. maj. Konferencen blev afholdt som optakt til rådsmødet, der afholdes i morgen torsdag og fredag for medlemslandenes stats- og regeringschefer. På mødet skal de drøfte økonomi, industripolitik mv.
EFS klare budskab til regeringslederne er, at EU har brug for en investeringsplan på to procent af EU’s BNP, og at der EU bør vedtage en social protokol, der sikrer, at markedet ikke står over de faglige rettigheder.
"Den første nedskæringspolitik, der begrundes i krisen, virker ikke. Europa har brug for en ny vej. Det har brug for investeringer, der skaber job", sagde EFS’ generalsekretær, Bernadette Ségol, i sin velkomst på dagens konference.
Budskabet til regeringscheferne topmøde torsdag-fredag var klart; EU har brug for en helt anden politik end den, som regeringerne og EU-kommissionen har ført. Der er brug for en genopretningsplan for bæredygtig vækst og arbejdspladser af høj kvalitet.
Invester to procent i flere job
En kortsigtet incitamentspakke er ikke tilstrækkelig. Der er brug for en langsigtet plan, hvis de stadig større problemer og splittelsen i EU skal overvindes. Derfor foreslår EFS et investeringsmål på yderligere to procent af EU-landenes bruttonationalprodukt pr. år over en periode på 10 år.
Målet er bl.a. at sikre velfærden og anstændige arbejdspladser, at sikre bæredygtighed og sammenhængskraft i samfundene og at sikre demokratisk kontrol. Bl.a. derfor skal der investeres i energiomstilling, infrastruktur, uddannelse, bredbåndsnetværk, offentlige og private serviceydelser mv.
EFS’ generalsekretær understregede afslutningsvis i sin velkomst, at EFS ikke er imod det europæiske projekt, men man kræver en ny politik.
Arbejdsløshed lavere i DK
På dagens konference fortalte en række generalsekretærer og formænd for EFS´ medlemsorganisationer om den politiske og økonomiske situation i deres lande. Der blev gjort status over udviklingen de seneste år, og der blev fremlagt forslag til, hvad der er behov for de kommende fem år. En af oplægsholderne på konferencen var FTF´s formand, Bente Sorgenfrey, som skulle forklare, hvorfor arbejdsløsheden er lavere i Danmark. 
Hun fremhævede, at der i Danmark gennem de seneste år er vedtaget mange nye reformer. Fagbevægelsen har langt fra været begejstret for indholdet i reformforslagene, men har i overensstemmelse med dansk tradition forsøgt at påvirke forslagene gennem en dialog med regeringen og folketinget. Og det er lykkedes i en række tilfælde.
Bente Sorgenfrey fremhævede også, at de faglige organisationer gennem en årrække har udvist stor løntilbageholdende ved overenskomstforhandlingerne, så Danmarks konkurrenceevne stille og roligt er blevet forbedret.  
Af andre faglige initiativer pegede hun på, at fagbevægelsen har fremsat en række forslag, der kan øge vækst og beskæftigelse. Der har ikke alene været forslag om investeringer i grøn energi, infrastruktur mv., men også i øget uddannelse og efteruddannelse, traineeprojekter, jobrotation o. lign. Endelig nævnte hun, at de faglige organisationer gennem pensionskasserne har haft mulighed for at påvirke udviklingen i positiv retning.
Afslutningsvis gjorde hun opmærksom på, at Danmark er en lille og åben økonomi. Derfor er det vigtigt for Danmark, at det også går godt i de øvrige europæiske lande. Derfor bakkede hun op om EFS’  krav om en styrkelse af investeringerne generelt i Europa.
EU-kommissær: Et opsving er på vej
Et opsving er på vej i Europa, men det er ikke helt overbevisende, og det er ujævnt. Det var et af budskaberne fra beskæftigelseskommissær Lásló Andor på et konference, han pegede også på, at den økonomiske krise i EU havde været både længere og hårdere end i f.eks. USA og Japan.
Hen pegede på de høje arbejdsløshedsprocenter generelt i de sydeuropæiske lande og ikke mindst på ungdomsarbejdsløsheden, som har været og fortsat er dobbelt så høj som den generelle arbejdsløshed i en række lande. I den forbindelse fremhævede han, at EU Kommissionen med ungdomspakker og ungdomsgarantier har søgt at gøre en indsats for at nedbringe ungdomsarbejdsløsheden, men at den fortsat er alt for høj.
Et andet hovedpunkt i Lásló Andors tale på konferencen var den sociale dialog i Europa. Fra den europæiske fagbevægelse har det ofte og længe været kritiseret, at den sociale dialog ikke fungerer, som den burde, men Lásló Andor understregede flere gange, at Kommissionen gør meget for at styrke den sociale dialog. Senest har man opstillet fem sociale indikatorer, som EU-landene skal melde tilbage på over for Kommissionen, så man ad den vej kan få et indtryk af de sociale forhold i de enkelte medlemslande.