Det stigende antal udstationerede lønmodtagere bliver bedre beskyttet mod ublu arbejdsgivere, og medlemslandene får større muligheder for at bekæmpe social dumping, efter forhandlere fra Europa-Parlamentet og EU-landene har indgået et forlig om forholdene for udstationerede. De enkelte medlemslande får større muligheder for at tjekke de udstationeredes forhold, og arbejdsgivere i byggesektoren får ansvar for, at en underleverandør i første led overholder regler for løn- og arbejdsforhold.
Det har været en hård kamp at få forliget på plads og også få en samlet holdning i Europa-Parlamentet, så det er epokegørende, at vi nu får styrket kampen mod den sociale dumping, siger Socialdemokraternes Ole Christensen, der har været en af de centrale figurer i den socialistiske og demokratiske gruppe i sagerne om social dumping.
Han understreger, at EU-landene og også arbejdsmarkedets parter får langt bedre muligheder for at sikre, at de udstationerede arbejder under ordnede forhold. Landene får friere muligheder for at kontrollere virksomhederne og arbejdspladserne, og arbejdsmarkedets parter kan følge op og for eksempel udvide reglerne om, at det såkaldte kædeansvar med ansvar for underleverandører i første led i byggebranchen bliver udvidet.
Det er jo typisk noget, vi kan se indgå i kollektive aftaler, som udstationerede så må følge, siger Ole Christensen.
Netop spørgsmål om kontrollen og også kædeansvar har været et af de store stridspunkter både i Europa-Parlamentet og i Rådet blandt landenes ministre. Parlamentets ordfører, polakken Danuta Jazlowiecka, var imod at give landene øgede muligheder for kontrol end de fastlagte og imod at udstrække virksomhedernes ansvar til forholdene blandt underleverandører.
Jazlowiexka er virkelig blevet presset af os, men også af flere andre landes medlemmer inden for sin egen borgerlige EPP-gruppe, siger Ole Christensen.
Kompromiset blev, at landene skal informere EU-Kommissionen, hvis de går længere med kontrollen end de muligheder, der ligger i direktivet. Samtidig blev kædeansvaret kun i byggebranchen og i første led i kæden, der kan omfatte flere underleverandører. Forliget sikrer også, at der bliver bedre muligheder for at kontrollere selvstændige.
Et land skal indberette til EU-Kommissionen, hvis den går videre, men Kommissionen kan blot tage det til efterretning, siger Ole Christensen.
Skal til endelig godkendelse
Danuta Jazlowiecka, der i lighed med en række andre medlemmer af Europa-Parlamentet fra østlandene var imod skrappe regler for kontrol med udstationerede, siger i en udtalelse, at kompromiset sikrer en bedre beskyttelse af udstationerede og klarere regler for arbejdsgiverne.
Det er godt nyt for det indre marked og for udstationerede lønmodtagere, siger Danuta Jazlowiecka.
Den europæiske fagbevægelse har været splittet i spørgsmålet om direktivet for udstationerede mellem dem, der ønskede et helt nyt direktiv, og dem, der fulgte EU-Kommissionen i, at det var tilstrækkeligt at sikre en bedre håndhævelse af reglerne. Ole Christensen finder, at resultatet er blevet acceptabelt.
Forslaget giver myndighederne og fagforeningerne værktøjer til at håndtere de praktiske problemer i forbindelse med udstationering. Vi skal sikre orden og lige løn og arbejdsvilkår på både det danske og det europæiske arbejdsmarked, og der er desværre stadig arbejdsgivere, der er meget opfindsomme, når det gælder at omgå reglerne, siger Ole Christensen.
Forliget skal både op i det samlede Europa-Parlament og i Rådet, men det ventes at blive vedtaget i begge fora.
Kilde: fagligt.eu