FTF har modtaget lov om erstatning og godtgørelse til tidligere udsendte veteraner og andre statsansatte med sent diagnosticeret posttraumatisk belastningsreaktion i høring og har følgende bemærkninger:
Det er med glæde, at vi kan konstatere, at den omfattede personkreds er blevet udvidet i forhold til det oprindelige lovforslag, således at personer udsendt af ikke blot Forsvarsministeriet men også af Justitsministeriet og Udenrigsministeriet er omfattet af lovens lave dokumentationskrav.
Regeringen bør dog fortsat overveje, hvorvidt andre diagnoser end PTSD, bør kunne anerkendes med samme lave krav til dokumentationsniveauet for symptomdebut, som der i lovforslaget lægges op til for PTSD. En person som har været udsat for traumatiske hændelser under udsendelsen udvikler ikke nødvendigvis PTSD eller PTSD delayed onset. I mange tilfælde vil en traumatiseret udvikle andre psykiske lidelser som eksempelvis personlighedsændring efter katastrofeoplevelse og depression. Disse diagnoser anerkendes i dag i Erhvervssygdomsudvalget efter lov om arbejdsskadesikring §7, stk. 1, nr. 2., om arbejdet særlige art, også her er der krav til dokumentation for symptomdebut. Kravene har ikke været forvaltet ligeså rigidt, som kravene til dokumentation for symptomdebut ved PTSD sagerne. Men for de relevante lidelser er der er krav om, at skadelidte skal kunne dokumentere symptomdebut inden for få måneder efter traumets ophør. Som tilfældet er for udsendte med PTSD kan lidelsen være medvirkende til, at der ikke sker henvendelse til læge eller til Arbejdsskadestyrelsen umiddelbart efter symptomerne viser sig – dette med risiko for at symptomerne ikke kan dokumenteres på et tidligt tidspunkt i en senere arbejdsskadesag.
Det fremgår af høringen, at formålet med lovforslaget er at etablere en særlig erstatningsordning, der kan samle op på de sager, hvor sygdommen posttraumatisk belastningsreaktion ikke har kunnet/kan anerkendes efter arbejdsskadesikringsloven, fordi kravene til dokumentation for sygdomsdebut ikke er opfyldt. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har tidligere udtalt, at: ” Vi har et fælles ansvar for mennesker, vi har sendt ud på missioner og i krig – og som kommer hjem efter voldsomme oplevelser, der kan påvirke både dem og deres familier utroligt hårdt mange år frem. Det ansvar har jeg været meget optaget af, siden jeg første gang hørte om veteraner, der ikke fik anerkendt de psykiske problemer, deres udsendelse havde ført med sig”. Hvis ministeren og regeringen ønsker at indfri løftet om at hjælpe hjemvendte veteraner, bør lovforslaget omfatte alle de relevante diagnoser, således at det ikke skal være afgørende for anerkendelse om man har udviklet eksempelvis personlighedsændring efter katastrofeoplevelse elle PTSD.