Hvis regeringen får sine nye regler for at afskaffe varighedsbegrænsningen i sygedagpengeloven igennem, vil endnu flere langtidssyge personer miste retten til sygedagpenge, end regeringen selv forventer. Det forudser hovedorganisationen FTF på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
De syge, der i dag mister retten til sygedagpenge, har været sygemeldte i mere end 52 uger. Nogle kan herefter få forlænget ydelsen i kortere eller længere tid, mens andre får stoppet sygedagpengene og overgår enten på kontanthjælp eller til selvforsørgelse. <o:p>
Regeringen vil nu afskaffe varighedsbegrænsningen på 52 uger, så ingen længere mister sit forsørgelsesgrundlag helt. Til gengæld skal en del af de syge overgå til en meget lavere ydelse allerede efter 26 ugers sygdom. Dette udspil forhandles netop nu mellem folketingets partier.
I sine beregninger har regeringen angivet, at 8.000 syge hvert år mister sygedagpengene på grund af den nuværende varighedsbegrænsning. Men antallet af syge, der mister deres sygedagpenge, er imidlertid steget til 10.000 personer i løbet af de seneste to år, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. FTF frygter derfor, at flere syge skal overgå til den lave ydelse, end regeringen lægger til grund for sit forslag.
Forskelsbehandling vil ramme flere
I sit forslag vil regeringen halvere sygedagpengeperioden.  De syge, der efter 26 ugers sygdom bliver vurderet til ikke at være omfattet af forlængelsesmulighederne, vil miste sygedagpengene og overgå til en meget lavere ydelse i et ressourceforløb. De øvrige, som bliver vurderet til at være omfattet af forlængelsesmulighederne, vil derimod kunne fortsætte på den høje sygedagpengeydelse – også efter 52 ugers sygdom.
FTF mener, at denne model forskelsbehandler syge borgere ved økonomisk at favorisere nogle syge frem for andre: Nogle syge vil få en høj ydelse i lang tid, mens andre vil få en lav ydelse – nemlig dem der ryger ud af systemet og mister deres sygedagpenge allerede efter 26 uger. Det forudser FTF, der for nylig har været ude med skarpt kritik af regeringens model.
FTF finder det ikke mindst uretfærdigt og alt for tilfældigt, at de nugældende forlængelsesmuligheder skal være afgørende for, hvem af de langtidssyge der vinder, og hvem der taber økonomisk.

Men ikke nok med, at reglerne rammer tilfældigt og dermed uretfærdigt – denne forskelsbehandling af syge vil også ramme endnu flere, end regeringen har fremlagt, indikerer de nye tal.

FTF foreslår mere retfærdig model
FTF ser helst varighedsbegrænsningen fjernet uden, at det medfører en lavere ydelse. Men da der ikke er politisk flertal for det, foreslår FTF en anden model. Her reduceres sygedagpengene lidt for samtlige borgere. Til gengæld er der ingen forskelsbehandling: FTF’s model medfører en nedsat ydelse på 15.455 kr om måneden for alle, der fortsat er syge efter 52 uger. Ydelsen fortsætter alle på, indtil deres arbejdsevne er afklaret.
”Alle, der er erklæret uarbejdsdygtige på grund af sygdom, skal behandles ligeværdigt i forhold til både forsørgelse, indsats og behandling. Ingen syge bliver helbredt af at forkorte sygedagpengeperioden med et halvt år og samtidig blive overført til en meget lavere ydelse i det sociale sikkerhedsnet”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.