Et af de helt store emner i både kommunalvalgkampen og de igangværende finanslovsforhandlinger mellem Enhedslisten og regeringen er, hvor mange penge vi kan bruge på velfærd ude i kommunerne.
Enhedslisten kræver i finanslovsforhandlinger en ældrepakke med garanti for flere offentligt ansatte i ældreplejen og specifikke velfærdsrettigheder samt flere pædagoger og socialrådgivere mv.
Regeringen mener, det er alt for dyrt og har i sit finanslovsudspil sat meget snævre rammer for det offentlige forbrug. På trods af at EU i 2013 har tilladt Danmark et underskud på 0,75 procent af BNP, har regeringen selv valgt at gå den stik modsatte vej. Det strukturelle underskud må max være på 0,4 procent af BNP, siger finansminister Bjarne Corydon. Men den stramme kurs er ikke dikteret af EU, men af regeringen selv.

Truslen om EU er ikke sand
Alligevel har regeringen flere gange de seneste uger og måneder brugt EU og truslen om mulige EU-sanktioner som en undskyldning for, at vi ikke kan bruge flere penge på de offentlige budgetter. Penge, der ellers kunne gå til fx velfærd, job, energirenoveringer, byggeri og uddannelse, bliver nede i statskassen i stedet for at komme ud i samfundet og skabe vækst.

I 2014 kan regeringen bruge fem milliarder kroner mere på finansloven, end den har planlagt i sit udspil, og stadig overholde EU’s regler, finanspagt og regeringens egen budgetlov, vurderer vismændene i deres oktober-rapport. Faktisk vil vi stadig holde os nede på minus 0,5 procent af BNP, selvom vi brugte fem mia. kr. mere i 2014.
”EU er ingen hindring for en ekstra dansk vækstpakke på finansloven for 2014. EU tillader, at vi bruger flere penge på fælles velfærd og offentlige investeringer. I regeringens finanslovsforslag for 2014 øges de offentlige investeringer med cirka tre mia. kr., og det er rigtig godt, men langt fra nok. Der er plads til at gøre yderligere for at fremme vækst og beskæftigelse” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

FTF: Brug fem milliarder mere i 2014
FTF mener, at Danmark bør bruge mulighederne på finansloven for 2014 fuldt ud til at skabe vækst og job i både det private og offentlige.
”FTF er enige med eksperterne, når de opfordrer regeringen til at udnytte mulighederne inden for EU’s regler. For hver ekstra milliard, kommunerne bruger, skabes masser af job. Og så skal kommunerne huske at bruge de penge, der er afsat i deres budgetter, i stedet for blot at spare op”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Netop det offentlige forbrug i kommunerne giver mange ekstra job. Ifølge AE skaber hver milliard brugt på forbrug i kommunerne 1.750 job.