EU-kommissionen er på vej til at svække arbejdsforhold for millioner af ansatte i EU. Kommissionen skriver i et nyt udspil, at især små, men også mellemstore virksomheder skal undtages fra en række regler – herunder regler om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen. De små og mellemstore virksomheder med under 250 ansatte udgør 90 procent af alle virksomheder i EU.
FTF frygter derfor, at arbejdsmiljøet vil forværres voldsomt på hele arbejdsmarkedet, hvis EU beslutter at lade så mange virksomheder slippe for regler om arbejdsmiljø for at sætte gang i vækst og økonomi.
FTF, der repræsenterer 450.000 privat og offentligt ansatte i Danmark, vil have regeringen til at stå fast på, at de ansattes sundhed og sikker ikke må svækkes i EU, og FTF har derfor kontaktet erhvervs-og vækstminister Henrik Sass Larsen.
”Det er den helt forkerte vej at gå, når EU vil svække sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen for at komme ud af krisen. Jeg er meget bekymret over, at EU-kommissionen i sin nye vækststrategi kalder arbejdsmiljøregler for en ”byrde” for virksomhederne. Vi har brug for investeringer og nye job – ikke dårligere sikkerhed og sundhed på arbejdspladserne”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Sikkerhedsregler er en ”byrde”
EU-kommissionen har sat gang i en afbureaukratiseringsbølge, der skal fjerne de regler, som er en administrativ byrde for små virksomheder. EU-kommissionen skriver i sit nye udspil ”REFIT” fra oktober, at regler om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen er en byrde.
Derfor vil Kommissionen se på, hvordan man kan undtage arbejdsgiverne for at følge regler for bl.a. arbejdsmiljø og arbejdsforhold. Arbejdsgiverne i EU har i flere undersøgelser klaget over, at arbejdsmiljøregler og lovgivning om arbejdstid er en byrde for dem.
EU-kommissionen har allerede med virkning fra juni 2012 besluttet, at små virksomheder med under ti ansatte som udgangspunkt skal undtages fra en række regler om bl.a. arbejdsmiljø og arbejdstid, mens mellemstore virksomheder med under 250 ansatte skal slippe med færre krav og regler. De små virksomheder er endnu ikke blevet undtaget fra arbejdsmiljøregler, men det skyldes et massivt pres fra europæisk og dansk fagbevægelse.
Næste alle kan slippe for regler
Små og mellemstore virksomheder med under 250 ansatte udgør mere end 90 procent af virksomhederne i EU og i Danmark. Dermed kan langt de fleste arbejdsgivere i EU se frem til færre arbejdsmiljøregler, hvis EU-kommissionen gennemfører, hvad den har skriver i sit nye udspil og undtager dem fra regler om bl.a. arbejdsmiljø. Det vil svække sikkerhed og sundhed for millioner af europæiske ansatte at undtage så mange virksomheder fra vigtige arbejdsmiljøregler, vurderer FTF.
”Det er fint, at EU vil lette byrderne for de små og mellemstore virksomheder, så de kan skabe job og vækst. Men det duer ikke, at det sker på bekostning af arbejdsmiljøet og arbejdsforhold i 90 procent af alle virksomheder i EU. Det styrker virksomheden at have sunde og glade ansatte, der ikke bliver slidt ned eller kommer til skade på arbejdspladsen. Det er dokumenteret i flere undersøgelser”, siger Bente Sorgenfrey.
Produktsikkerhed og regler for kemikalier er i fare
I sit nye oplæg nævner EU-kommissionen desuden produktsikkerhed og regler om brug af kemikalier i forbrugerprodukter (REACH) som en byrde for virksomhederne.
Kommissionen henviser til en undersøgelse, hvor arbejdsgivere i hele EU har krydset en lang række byrder af i et spørgeskema. I top-10 over byrder nævner arbejdsgiverne regler om arbejdsmiljø, arbejdsforhold, sikkerhed og kemikalier i forbrugerprodukter. Og det har fået EU-kommissionen til at beslutte, at små og mellemstore virksomheder bør slippe for en del af disse regler. De små firmaer med under ti ansatte skal som udgangspunkt undtages fra alle nye regler.
Flere politikere i EU og arbejdsgivere mener, at det ikke går hurtigt nok med at slippe af med fx arbejdsmiljøregler samt regler om arbejdstid, udstationering og sæsonarbejde. De presser nu på for, at få EU til at gå hurtigere frem.
”Kommissionens og industriens holdning er mildest talt meget bekymrende og problematisk. Hvis EU lader små virksomheder slippe for arbejdsmiljøregler vil vi se hele brancher, hvor de ansattes arbejdsmiljø og helbred vil være i frit fald. Det handler ikke om afbureaukratisering, men forringelser for de ansatte, når man slækker på arbejdsmiljøreglerne,” siger Bente Sorgenfrey.