Den kritiske holdning til EU vokser markant i store medlemslande. Selv i Italien, hvor borgerne traditionelt har ønsket et føderalt Europa, finder 45 procent af befolkningen, at EU-medlemskab er dårligt.  Et år tidligere var det kun 39 procent, der havde den holdning. Dengang gav det franske institut Ifop’s måling allerede overskrifter i franske medier, fordi den almindelige EU-skepsis var steget voldsomt.

Den ny undersøgelse viser, at 44 procent af tyskerne nu stiller sig skeptiske til EU mod 36 procent i juni sidste år, mens det gælder 43 procent af franskmændene og 37 procent af spanierne. I alle de store lande er den skeptiske holdning til EU vokset markant, skriver Die Welt med franske La Croix som kilde.
En meningsmåling for Open Europe Berlin viser samtidig, at halvdelen af tyskerne er for, at den næste tyske kansler forsøger at decentralisere magten i EU til det nationale, regionale og lokale niveau. Kun 26 procent er imod den udvikling.
Flere end hver anden tysker finder, at EU skal have mindre indflydelse på en række konkrete områder, og at de nationale parlamenter skal have større muligheder for at blokere for beslutninger.
Netop en decentralisering af områder er noget af det, der indgår i den tyske kansler Angela Merkels EU-tanker, men hun vil samtidig styrke andre områder i eurozonen, så det økonomiske samarbejde bliver mere bindende.
Angela Merkel har dog forståelse for visse dele af den britiske premierminister David Camerons EU-kritik. Cameron ønsker netop, at EU blander sig mindre detaljeret på en række områder og herunder arbejdsmarkedet. Merkel ønsker, at Storbritannien bliver i EU, og det samme gør den tyske befolkning.
53 procent af tyskerne finder, at det vil være dårligt for tysk økonomi og politiske interesser, hvis Storbritannien melder sig ud af EU. 
Kilde: fagligt.eu