Tyske arbejdsgivere varsler kamp mod den sociale dimension i EU, som EU-landenes stats- og regeringsledere lagde op til på sommerens EU-topmøde, og EU-Kommissionen vil konkretisere i efteråret med udspil til en social dimension i eurozonen. Den tyske arbejdsgiverforening, BDA, frygter, at forslag om blandt andet mål for den sociale udvikling og udviklingen på arbejdsmarkedet vil stå i vejen for de nødvendige ændringer af strukturer på arbejdsmarkedet i en række EU-lande.

I Storbritannien siger 42 procent af virksomhederne, der deltog i en EU-undersøgelse fra den britiske arbejdsgiver- og industriorganisation CBI, at EU’s regler for arbejdsmarkedet har en negativ indflydelse på deres virksomheder. Især fælles EU-regler for arbejdstid er de britiske arbejdsgivere imod.
Til gengæld siger otte ud af ti af virksomhedernes ledere, at Storbritannien bør blive i EU. 72 procent mener, at Storbritannien har noget at sige i EU. 65 procent føler, at indflydelsen vil blive mindre, hvis Storbritannien står udenfor.
Det sender en klar meddelelse, at de fleste af CBI’s medlemmer, store som små, støtter britisk medlemskab af EU, siger CBI’s generaldirektør John Cridland til dagbladet The Independent.
CBI hører til de britiske organisationer, der hidtil har stillet sig skeptisk over forl forslag om britisk udmeldelse af EU. CBI finder dog som en række briter, at samarbejdet i EU må ændres, så EU tager sig af store, fælles anliggender og holder sig fra detailregulering.
John Cridland peger på, at virksomhederne ved, hvad der er bedst for job og vækst, og at en britisk udmeldelse af EU kan mindske investeringer og britisk adgang til verdens største marked.
De tyske arbejdsgivere peger ifølge Die Welt især på, at EU ikke hidtil har kunnet blande sig i de enkelte landes sociale forhold. Det er imidlertid sket med de nye henstillinger til EU-landene, som EU-Kommissionen udarbejder, og landene vedtager. BDA finder, at det er forkert, når blandt andre fagforeninger siger, at EU hidtil kun har været et indre marked. Det indre marked har netop bragt velstand og beskæftigelse i alle medlemslandene, og dermed også haft en social betydning, mener BDA.
EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde i sin store tale om EU’s tilstand, at Kommissionen arbejder på forslaget til en social dimension, og at det kommer op på topmødet i EU i oktober.
Kilde: fagligt.eu