Selv om arbejdsløsheden har grebet om sig under den økonomiske krise, vokser antallet af job i sundhedssektoren år for år. Mellem 2008 og 2012 steg beskæftigelsen i sektoren med næsten to procent om året i EU. Flest får job med omsorgsarbejde, men også sygeplejersker og jordmødre strømmer ud på arbejdsmarkedet.
Sundhedssektoren adskiller sig dermed fra de fleste andre sektorer, viser analysen af det europæiske arbejdsmarked, redskabet til overvågning af ledige stillinger i Europa (EVM), som EU-Kommissionen netop har offentliggjort. I fjerde kvartal 2012 var der således generelt seks procent færre stillinger i EU end i samme kvartal året før. For første gang siden 2010 faldt antallet af beskæftigede inden for gruppen af ”faguddannede”, og det med hele fem procent.

Når sundhedssektoren adskiller sig, skyldes det ifølge EU-Kommissionen både, at der med et stigende antal ældre er behov for mere personale i plejesektoren, og at der sker fremskridt i behandlinger, og også, at befolkningen stiller større krav til service og forebyggende sundhedsydelser.
Der blev således også flere job til teknikere på det medicinske og farmaceutiske område og også farmaceuter, tandlæger og fysioterapeuter.
EU-Kommissionen lægger vægt på, at de generelle analyser af udviklingen i beskæftigelsen inden for forskellige sektorer giver EU-landene og borgerne mulighed for at finde ud af, hvor de fremtidige job gemmer sig. Dermed er det muligt at tilrettelægge uddannelser og efteruddannelser, så de er tilpasset behov.
Redskabet til overvågning af ledige stillinger i Europa giver arbejdssøgende mulighed for at finde ud af, i hvilke sektorer der er størst chance for at finde et job. Det hjælper også offentlige myndigheder med at investere i oplæring i de rigtige færdigheder for at undgå mangel på arbejdskraft. Den seneste rapport bekræfter, at sundhedssektoren er en af de sektorer med det bedste potentiale for jobskabelse i Europa og derfor også en af de sektorer, som det er vigtigt at investere i, udtaler EU-kommissær László Andor.
Kilde: fagligt.eu