Skrevet af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
En skændsel for landet.

Sådan betegner Guatemalas præsident Otto Pérez Molina nu det faktum, at den mellemamerikanske stat er verdens farligste land at være fagforeningsleder i.
Mindst 58 fagligt aktive er blevet myrdet i Guatemala de senere år, og det er kun toppen af isbjerget. Samtidig er ingen blevet dømt for et eneste af mordene.
På et møde i august med en international delegation af fagforeningsledere, som den globale, faglige organisation for offentligt ansatte PSI (Public Service International) stod i spidsen for, gav den politiske ledelse i Guatemala imidlertid så konkrete indrømmelser, at PSI betegner det som "en begyndelse på retfærdighed i Guatemala".
"Vi har en tro på, at der er skabt tilstrækkelig opmærksomhed om missionens mål, og at det vil udmønte sig i konkrete handlinger," siger missionsleder og generalsekretær i PSI Rosa Pavanelli til Ulandssekretariatet.
Lover at stoppe volden
Et af de vigtigste resultater er ifølge Rosa Pavanelli, at præsidenten gav sit løfte om at sætte en stopper for de mange mord på fagforeningsledere. Og at der sammen med fagbevægelsen skal arbejdes for at få stoppet voldsspiralen i Guatemala.
Generalsekretær i PSI Rosa Pavanelli kalder løfterne fra Guatemalas politiske ledere om at stoppe forfølgelsen af fagligt aktive "en begyndelse på retfærdighed".
Et andet resultat er en forsikring fra Guatemalas rigsadvokat om, at man helt konkret vil fremskynde retssagerne mod dem, der er anklaget for tre mord på fremtrædende faglige ledere tidligere på året.
"Vi kan ikke vide, om retfærdigheden vil ske fyldest, og de egentlig mordere bliver straffet. Men tilkendegivelsen tolker vi som et positivt tegn. Først hvis der kommer et gennembrud her, kan vi så småt begynde at tro på retsvæsenet," siger Rosa Pavanelli.
Hun påpeger, at hvis der ikke er et retsvæsen, som borgerne kan have tillid til, er det vanskeligt at tænke i kollektive overenskomster og social dialog på arbejdsmarkedet.
Nye mord trods pres fra ILO
Den internationale delegation mødtes med blandt andre præsidenten og arbejdsministeren i Guatemala i midten af august. Delegationen bestod af repræsentanter for ni lande, herunder USA og Danmark.
Rejsen var blandt andet en opfølgning på den aftale om social dialog, som FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO og den internationale, faglige sammenslutning IFS indgik med Guatemala i marts.
ILO har krævet, at der rettes op på en lang række overtrædelser af arbejdstagerrettighederne, især retten til frit at organisere sig. Sker det ikke, vil ILO nedsætte en formel undersøgelseskommission.
Lige efter aftalen i marts blev tre ledende fagforeningsledere imidlertid myrdet.
Carlos Hernandez, medlem af forretningsudvalget i sundhedsarbejdernes fagforening SNTSG, blev 8. marts skudt i sin bil af to mænd på motorcykel.
To uger senere blev først SNTSG-medlem Santa Alvarado kidnappet og myrdet, og dagen efter blev generalsekretæren for forbundet af offentligt ansatte, Kira Zulueta Enriques Mena, myrdet på det bibliotek, hvor hun arbejdede.
Ingen af mordene har ført til domfældelse.
Delegation igen næste år
Blandt de konkrete resultater af delegationens rejse er:

  • Et løfte om at stoppe korruption og politisk indblanding ved ansættelse og forflyttelse af ansatte i landets sundhedsvæsen.
  • Rigsadvokaten vil sammen med fagbevægelsen gennemgå en liste med 221 navne på faglige ledere, der har været udsat for trusler, samt se på nye beviser i sagerne om de tre mord i marts.
  • Kontoret for FN’s kommissær for menneskerettigheder vil træne faglige ledere i mere effektivt at dokumentere trusler og angreb på fagforeningsfolk.

Under rejsen til Guatemala mødtes de faglige ledere med repræsentanter for blandt andet USA og EU. Formålet var at presse på for at genoverveje de handelsaftaler, der er indgået med Guatemala.
PSI skal i september mødes med medlemmer af Europa-Parlamentet, og i marts næste år vender en delegation tilbage til Guatemala for at tjekke op på løfterne fra i år.
"Det er ikke nogen nem proces. Men vi håber," siger PSI-generalsekretær Rosa Pavanelli.
Interview: José Victor Aguilar Oversættelse: Carsten Flint Hunneche
PSI – Public Service International
SNTSG – Sindicato Nacional de Trabajadores de Salud de Guatemala
IFS – Den Internationale Faglige Sammenslutning, på engelsk ITUC
Ulandssekretariatet samarbejder med disse organisationer.