Sommeren blev ikke et vendepunkt for de arbejdsløse i EU-landene. Både i EU og eurozonen opgjorde Eurostat arbejdsløsheden i juli til at være den samme som i juni, 12,1 procent i eurozonen og 11,0 i EU’s 28 medlemslande. I eurozonen steg de unges arbejdsløshed til nye højder. Den kom op på 24,0 procent.
For de unge spaniere blev situationen på arbejdsmarkedet endnu værre i sommerens løb. Selv om det har heddet, at en rekordagtig tilstrømning af turister skabte masser af job, ses det ikke i statistikken. De unge spanieres arbejdsløshed er steget måned efter måned siden foråret og nåede i juli op på 56,1 procent.

I Tyskland og Østrig, hvor arbejdsløsheden for de unge er den laveste i EU, faldt den yderligere i juli. Det samme gjorde den i Finland og Sverige, mens de unge i Frankrig og Italien også i juli fik endnu sværere ved at få et job. Arbejdsløsheden i Frankrig kom op på 26 procent for de unge og i Italien nåede de unges arbejdsløshed op på 39,5 procent i juli mod 39,0 procent i juni.
Siden juli sidste år er 995.000 flere borgere i de 28 EU-lande ude af stand til at finde et job. I de 17 eurolande drejer det sig om over 1 million personer.
EU-Kommissionen finder, at de stigende problemer med arbejdsløshed i en række EU-lande skyldes generelle problemer på arbejdsmarkederne. Samtidig med, at der er stor arbejdsløshed, har både store virksomheder og små og mellemstore svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere. EU-kommissær med ansvar for arbejdsmarkedet, László Andor, finder på baggrund af de nye ledighedstal, at EU-landene må gøre mere for at få folk i arbejde. Selv om det er opmuntrende, at lande har sat initiativer i gang, må der gøres endnu mere.
EU-kommissæren peger på beskæftigelsespolitikker, hvor der gives tilskud, hvis virksomheder ansætter arbejdsløse, men også politikker med lavere skat for folk med lave indkomster – så de lavtlønnede ikke presser på for højere løn – og også omskolinger og efteruddannelser.
Kilde: fagligt.eu