Regeringen har netop præsenteret sit forslag til finanslov for 2014. Forslaget lægger op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent i 2014 og 0,6 procent i gennemsnit frem mod 2020. Samtidig foreslår regeringen øgede anlægsbevillinger på tre mia. kr. i forhold til 2013.
Udgifterne til uddannelse øges samtidig fra 52 til 54 mia. kr. til finansiering af det øgede optag på de videregående uddannelser, og finansloven sikrer langsigtede bevillinger til erhvervsakademier og professionshøjskoler. Finanslovsforslaget afsætter således 323 mil. kr i hvert af årene 2014 til og med 2016 til forskning og udvikling på erhvervsakademier og professionshøjskoler.
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, siger:
”Jeg kunne godt have ønsket mig en endnu større investering i job nu og her – ligesom de økonomiske vismænd har foreslået. Men det her er meget bedre end nulvækst. Vi har voldsomt brug for flere private job, men der er også mange vigtige opgaver i den offentlige sektor, og en stærk og effektiv offentlig sektor er også afgørende for den private vækst og jobskabelse”.
Offentligt forbrug skal følge væksten
FTF er indforstået med, at det er nødvendigt med et lidt lavere offentligt forbrug i en periode for at investere ekstra i den private jobskabelse. Men målet bør på længere sigt være højere end 0,6 procents vækst, mener FTF.
”Befolkningsudviklingen i sig selv kræver en stigning i det offentlige forbrug på 0,9 procent. Derudover skal den offentlige sektor ikke sakke bagud på teknologi og kvalitet. Derfor skal det offentlige forbrug øges, når væksten kommer op igen”, siger Bente Sorgenfrey.
Forskning kræver lang planlægning
Finansloven afsætter ekstra 2 mia. kr. til at finansiere det ekstra optag på de videregående uddannelser – og foreslår en mere langsigtet økonomi under den forskning og udvikling, der foregår på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Det er positivt, mener FTF:
"Forskning og udvikling kræver lang planlægning. Derfor er det positivt, at regeringen nu sikrer økonomien til det frem til 2017. Det vil både gavne den faglige udvikling, de studerende og virksomhederne.
Målet bør dog stadig være faste bevillinger til forskning og udvikling i stedet for åremålsbevillinger", siger Bente Sorgenfrey.
Endelig er FTF positiv overfor den ekstra indsats mod social dumping, som finanslovsforslaget også omfatter.