Den tyske fagbevægelse og politiske opposition gør for alvor op med tidligere modstand mod en mindsteløn og støtter, at den hurtigt indføres. En timeløn på 8,50 euro i timen (63 kroner) skal være det mindste, en tysk lønmodtager modtager. Det tyske socialdemokrati, SPD, og De Grønne slog i går på en fælles pressekonference i Berlin fast, at kommer de to partier til magten efter valget i september, indfører de en mindsteløn til februar.
SPD’s kanslerkandidat, Peer Steinbrück, og De Grønnes Katrin Göring-Eckardt, henviste til en ny undersøgelse fra et forskningsinstitut i Hannover, Pestel Institute, der når frem til, at en mindsteløn på 8,50 euro i timen vil øge forbruget med 19,1 milliarder euro. Samtidig vil den mindske de offentlige udgifter med 10 milliarder euro, fordi det offentlige sparer en masse løntilskud, det i dag bliver givet for at holde beskæftigelsen oppe.

De offentligt ansatte forbund, Ver.di, har finansieret størstedelen af undersøgelsen og længe kæmpet for en mindsteløn sammen med også den faglige landsorganisation DGB. Tidligere var den tyske fagbevægelse ligesom den nordiske imod en mindsteløn, der gik imod traditionen med kollektive aftaler. En række sektorer i Tyskland har imidlertid indført en mindsteløn blandt andet, fordi lønmodtagere fra østlande presser lønnen ned.
Det skønnes, at en timeløn på 8,50 euro vil hæve lønnen for 6,8 millioner lønmodtagere, der i dag får en lavere løn. Katrin Göring-Eckardt sagde ifølge FT på pressemødet, at det tyske arbejdsmarked ikke havde gjort noget for at få antallet af lavtlønnede ned. Hver fjerde lønmodtager måtte klare dagen og vejen med en lav løn. Derfor var ordninger med løntilskud blevet indført.
En mindsteløn vil også øge ligestillingen, da 60 procent af de lavtlønnede er kvinder.
Også Merkel for en form for mindsteløn
Peer Steinbrück hæftede sig ved, at en tysk mindsteløn ville være en fordel for hele eurozonen, fordi den ville fremme den tyske import fra andre lande. Han understregede, at Tyskland er en af de få stater i eurozonen, der ikke har en mindsteløn.
Kansler Angela Merkels CDU har tidligere talt for en mindsteløn for dem, der ikke var dækket af en overenskomst. Metoden kunne efter partiets opfattelse bevare vægten på det kollektive aftalesystem og en sikkerhed for, at der ikke fandt direkte løndumping sted.
Kilde: fagligt.eu