Arbejdslivet behøver ikke være slut, bare fordi de grå hår er kommet i flertal. Derfor tilbyder Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse for første gang i år, at arbejdspladser kan ansøge om de såkaldte seniorpakker, der skal forbedre seniorernes muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet. FTF har deltaget i udviklingen af seniorpakkerne, og formand for FTF’s 450.000 offentligt og privat ansatte medlemmer Bente Sorgenfrey er positiv over, at arbejdspladserne nu får hjælp til at fastholde seniorerne.
"I FTF er vi glade for, at der nu tages konkrete initiativer til at beholde de ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet. Når samfundet beder om, at danskerne skal arbejde længere, så må vi også sikre ordentlige arbejdsforhold, så flest muligt kan holde til det. Seniorpakkerne kan netop medvirke til at skabe bedre arbejdspladser, der sikrer et godt arbejdsmiljø og tager hensyn til den enkelte seniors behov," siger Bente Sorgenfrey.
Få udgifterne dækket
Indholdet i seniorpakken har Fonden udarbejdet i samspil med arbejdsmarkedets parter. Pakkerne skal opmuntre landets små og mellemstore arbejdspladser til at give de ældre medarbejdere et godt og attraktivt arbejdsliv, hvor der bliver taget hensyn til den enkeltes kvalifikationer og kompetencer. Og lederen og medarbejderrepræsentanter spiller en vigtig rolle i den proces, som den ældre medarbejder og arbejdspladsen skal igennem, når de søger en seniorpakke, understreger Bente Sorgenfrey.

"Seniorer er ligeså forskellige som alle andre. Derfor er det vigtigt, at ledere og arbejdspladser er bevidste om, at medarbejderne over 55 har forskellige forventninger og forudsætninger i forhold til deres arbejdsliv," siger hun.
Først til mølle
Seniorpakke-ordningen bliver skudt i gang i juni. Pakken tilfører i 3-6 måneder arbejdspladsen ressourcer til at fastholde de erfarne medarbejdere og beskriver trin for trin, hvordan ledelse og medarbejder sammen kan afdække behov, muligheder og forventninger.
Seniorpakkerne kan søges af alle arbejdspladser med op til 250 ansatte uanset branche og medarbejdernes aldersmæssige og faglige sammensætning.
Sådan søger I 
Ansøgningen til en seniorpakke skal laves i samarbejde mellem ledelsen og medarbejderrepræsentanterne. Ansøgningsskemaet udfyldes elektronisk.
Ansøgningsskemaet skal indeholde:
– Angivelse af antal medarbejdere på virksomheden i alt
– Angivelse af hvor mange der er 55 år eller derover
– Leder og en medarbejderrepræsentantens underskrift 
Pengene bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet.