Ad. 1-2: Formalia, referat mm.
Godkendt.

Ad. 3: ETUC’s holdning til den sociale dimension i EU
ETUC’s sekretariat havde udarbejdet et revideret oplæg på baggrund af behandlingen på det seneste eksekutivmøde. Oplægget var fremlagt med henblik på godkendelse, således at den kan bekræftes som en deklaration til juni på midtvejskonferencen. Hovedoverskrifterne er: fortsat stop nedskæringer, stop konkurrence på lavere lønninger, støt bæredygtige investeringer og styrk den sociale dialog. Herudover fokus på monitorering og benchmarking mv. af sociale standarder. 

ETUC’s generalsekretær fremhævede vigtigheden af, at ETUC i fællesskab kan markere sig i forhold til den sociale dimension i relation til kommissionen og i den videre proces frem mod topmødet, herunder ved et møde mellem ETUC og kommissærkollegiet den 2. maj 2013.

Der var en længere debat, hvor der generelt var tilslutning til oplægget, idet der blev rejst en række konkrete indvendinger. FTF tilkendegav, at man kunne tilslutte sig dokumentet.

Dokumentet blev godkendt ved konsensus med en række mindre ændringer samt præciseringer, herunder en understregning af, at den sociale dimension er nødvendig for, at lønmodtagere fortsat kan støtte den økonomiske ledelse af EU, og en tydeligere markering af, at en investeringsplan – "en ny Marshall-plan" – skal lanceres i EU. Enighed om, at den tidligere vedtagne sociale pagt i ETUC indgår som grundlag for udmeldingerne om den sociale dimension.

Ad. 4: ETUC’s program til midtvejskonferencen

På midvejskonferencen i juni skal ovenstående oplæg (jf. punkt 3) bekræftes som en Dublin-deklaration. På konferencen vil der ifølge generalsekretæren være god tid til debat af forskellige vinkler på et Socialt Europa. Der var lagt op til 4 paneldebatter, hvor FTF’s formand indgår i en diskussion om mindstestandarder.

Programmet blev taget til efterretning.

Ad. 5: ETUC kampagne og aktionsdag

ETUC lagde op til, at der arrangeres dels en møderunde mellem generalsekretæren og de respektive landes statsminister i løbet af maj måned dels en række aktiviteter blandt medlemsorganisationerne mellem midtvejskonferencen (4. juni) og juni-topmødet. Formålet er, at få skabt opmærksomhed omkring den sociale dimension i Europa og ETUC’s holdninger hertil op til topmødet den 27/28 juni.

Forslaget blev godkendt og debatteret. Flere nævnte, at det er forskelligt, om og hvornår der vil være mulighed for at møde statsministeren. Flere advokerede for, at aktiviteterne i juni blev samlet til 2 dage, men i praksis vil det næppe være muligt. Debatten afspejlede, at aktivitetsniveauet vil være forskelligt.

Ad. 6: Social investment pakke – ETUC’s bemærkninger

Kommissionen har fremlagt en "pakke" for sociale investeringer, hvor kommissionen ser sociale udgifter som en blanding af 3 elementer: social beskyttelse, markroøkonomisk stabilisering men også som en social investering, fx bør uddannelser snarere betragtes som en investering fremfor et løbende forbrug. Der lægges op til mere fokus på at anvende de sociale investeringer mere effektivt herunder, at de indgår i rammerne for det europæiske semester.

ETUC’s bemærkninger har en grundlæggende positiv holdning til kommissionens tilgang og dens styrkede fokus på socialområdet, men ETUC kritiserer også den manglende rettighedsbaserede tilgang samt er skeptiske overfor, at social politik skal bruges til at "reparere" på den økonomiske politik.

Der var flere indlæg, som fremhævede, at der er behov for både at rose og kritisere. Det blev også nævnt, bl.a. af LO Danmark, at der er behov for at respektere, at social politik og indretning af sociale sikringssystemer, er et nationalt anliggende. Andre fremhævede, at den økonomiske regeringsførelse i EU og presset på medlemsstaterne presser på de sociale systemer, og at man er nød til at forholde sig hertil.

Grundet tidspres vil der blive foretaget en skriftlig opsamling af de rejste bemærkninger på mødet med henblik, at et revideret skriftligt oplæg sendes til godkendelse.

Ad. 7: ETUC udtalelse om handels- og investeringsaftale med USA

Punktet blev ikke behandlet grundet manglede tid.

Ad. 8: Rammer for en aftale om unge beskæftigelse

ETUC har skriftligt redegjort for udkastet til rammer for aftale om unge ledighed, der netop var opnået enighed om efter langvarige og opslidende drøftelser mellem de sociale parter. De fire prioriterede områder i rammeordningen er: Læring/kompetencer, omstilling, beskæftigelse og entreprenørship. Den skriftlige godkendelsesprocedure i ETUC går nu igang i forhold til medlemsorganisationerne.

(Punktet blev ikke drøftet grundet tidsmangel).

Ad. 9: Meddelelser fra Generalsekretæren

Punktet blev ikke behandlet grundet manglende tid.