En ny ATP-undersøgelse viser, at der er minimal forskel på de faktiske pensionsudbetalinger, når man tager højde for både egenpension, folkepension og de medfølgende indtægtsafhængige ydelser. Det er der faktisk ikke meget nyt i. Penge- og Pensionspanelet offentliggjorde fx tilbage i september 2012 en rapport, der også viste, at der for lav- og mellemindkomstgrupper i mange tilfælde kun er meget lille forskel i den samlede pensionsudbetaling, uanset om man har været fuldtidsansat eller ej, når man tager højde for både folkepension og egenpension.
Og når forskellene er så små, skyldes det primært, at dele af folkepensionen er indkomstafhængig samtidig med at folkepensionen i dag faktisk udgør en langt større del af pensionisternes indtægt end mange faktisk går rundt og bilder sig ind.
Det kan efterlade indtryk af, at det er underordnet, om man selv sparer op til sin pension eller ej. Intet er mere forkert.
Mindst 3 gode grunde til at vi selv sparer op til vores egen pension

  1. For din egen skyld: Ved at indbetale til en pensionsordning fra tidlig alder skaber du sikkerhed for et vist indkomstgrundlag som pensionist. Når du indbetaler fra tidlig alder vil din pensionsopsparing blive forrentet over en længere årrække, og derfor give et større afkast som du kan leve af i din alderdom.
  2. For samfundets skyld: Arbejdsmarkedspensionerne er stadig langt fra fuldt udbyggede. Arbejdsmarkedspensionerne blev introduceret i starten af 1990’erne, fordi de giver en mere effektiv opsparing til alderspension end fx folkepensionen, ligesom udbetalingerne heller ikke belaster den offentlige økonomi, når de kommer til udbetaling.
  3. Fordi ingen kender fremtiden: Du bliver mindre udsat for evt. beskæringer af de offentlige ydelser. Når du selv sparer op, så får du selv kontrol over din økonomi og dermed bedre beskyttet mod evt. nedskæringer eller afskaffelse af de offentlige ydelser, som vi kender i dag. For hvilken politiker vil garantere dig, at folkepensionen er uændret om 30-40 år?

Behov for politisk opbakning og fortsat incitament til pensionsopsparing
Når mange pensionister i dag kun oplever en begrænset marginal værdi af  pensionsopsparing skyldes det netop, at arbejdsmarkedspensionerne endnu ikke er fuldt udbygget. Og ”sikkerhedsnettet” holdes så højt, fordi der politisk er et ønske om også at sikre en fornuftig alderdom for de pensionister, som ikke har haft mulighed for at spare op til deres alderdom.
Det derfor vil være en fejlslutning, hvis alle nu valgte ikke at spare op til deres pension, fordi man tror at det ikke kan betale sig. Lidt populært er det som, når man kører rundt i trafikken:
Man skal se ud af forruden. Det er helt på samme måde med pension – her er et ikke nok at se ud af bakspejlet.
Her er det værd, at bemærke, at næsten hver tredje pensionist i dag oplever økonomiske i forbindelse med deres overgang til pensionisttilværelsen.
Derfor er det også helt afgørende, at politikerne til stadighed er opmærksomme på, at der er den fornødne ro og tillid til pensionssystemet – og ikke mindst incitamenter til at vi sparer op til egen alderdom.