Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen nedsætter nu en hurtigtarbejdende ekspertgruppe, der skal give råd til ministeren om, hvordan beskæftigelsesindsatsen kan forbedres. Det har statsminister Helle Thorning Schmidt netop annonceret på sit ugentlige pressemøde.

Formand for ekspertgruppen bliver Carsten Koch, der også er formand for Beskæftigelsesrådet. Arbejdsmarkedets parter inddrages og høres i processen.

FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, glæder sig over udsigten til, at der endelig bliver gjort noget ved et beskæftigelsessystem, der taber alt for mange ledige på gulvet i dag.

Yderst tiltrængt
”Det er yderst tiltrængt. Systemet trænger til at blive moderniseret og effektiviseret, så indsatsen overfor de ledige kommer til at bygge på en præcis indsigt i, hvor beskæftigelsen og jobbene bevæger sig hen”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Tidligere tiders meningsløse aktivering for aktiverings egen skyld må forlades, understreger hun. Indsatsen for de ledige må bygge på en indsigt i, hvor jobomsætningen giver muligheder for jobåbninger for de ledige.

”Og indsatsen må i langt højere grad end i dag bygge på en grundig indsigt i, hvordan de ledige konkret skal opkvalificeres til arbejdsmarkedet i dag og i morgen. Der er brug for, at opkvalificering af ledige er 100 procent fokuseret på jobmuligheder – også dem der ligger uden for lediges hidtidige arbejdserfaring og uddannelse”, siger hun.

Brug for skræddersyede redskaber
Som FTF ser det, er der brug for, at redskaberne overfor den enkelte ledige bliver skræddersyet og rettet mod jobmuligheder på konkrete virksomheder. Jobrotation må fx rulles ud i langt større skala. Og løntilskudsjob skal bruges som konkret rekruttering af medarbejdere – og ikke som parkeringsplads for ledige. Det gælder især de offentlige virksomheder, mener FTF.

Bente Sorgenfrey understreger, at ledige som har mistet dagpengeretten, ikke må glemmes, når beskæftigelsessystemet bliver set efter i sømmene.

”De ledige uden dagpengeret skal sikres samme rettigheder til aktive tilbud, som ledige med dagpengeret har. Og i forbindelse med uddannelse bør de sikres adgang til Statens Voksenuddannelsesstøtte og VEU-godtgørelse”, siger hun.

Først og fremmest glæder FTF’s formand sig til at være med til at forbedre beskæftigelsessystemet.

”Vi glæder os til at blive inddraget i arbejdet, og være med til at bidrage til en bedre indsats overfor de ledige”, siger Bente Sorgenfrey.