Europa er langt fra ude af krisen og kan se frem tid en lang periode, hvor der må indføres reformer, og strukturer i samfundene ændres for at styrke konkurrenceevnen globalt. Ingen kan længere slå sig til tåls med, at det er i Europa, tingene sker. Andre samfundsmodeller er i vækst, og Europa kan ikke bare satse på den sociale, europæiske model, der finansierer halvdelen af verdens sociale udgifter.
Den tyske kansler Angela Merkel stod på sidste uges EU-topmøde i spidsen for de stats- og regeringsledere, der lagde den pragmatiske linje og udskød de store diskussioner om EU’s fremtid og betydelige ændringer i samarbejdet inden for eurozonen. Merkel ønskede først og fremmest, at det blev slået fast, at landene i første omgang skal have styr på deres økonomiske politik og budgetter. I et interview med Finansiel Times siger kansleren nu, at der skal ske ændringer. Selv om oplæg om kontrakter om reformer mellem landene og EU ikke blev vedtaget på topmødet, ser Merkel, at det er noget, der kommer og må vedtages. EU-Kommissionen ventes at arbejde videre med forslag.
Kontrakterne kan efter Merkels opfattelse binde landene til reformer og ændringer i samfundenes strukturer, så de bliver mere konkurrencedygtige, og det skal være globalt. Europa kan ikke bruge alle penge på socialpolitik, men må investere i fremtid. Selv om alle landene fik styr på deres nationale budgetter og balance mellem indtægter og udgifter, ville de ikke stå distancen i den globale konkurrence, hvis pengene blot blev brugt på sociale udgifter.
Hvis Europa i dag tæller lige over syv procent af verdens befolkning, producerer omkring 25 procent af det globale BNP og må finansiere 50 procent af verdens sociale udgifter, så er det klart, at det må arbejde meget hårdt for at bevare velstand og livsstil, siger Angela Merkel til bladet.
Kilde: fagligt.eu