Fodbold skal ses på landsdækkende tv uden køb af ekstra pakker. I hvert fald når det handler om kampe fra Europa- og Verdensmesterskaber, skriver Ritzau. Det er meldingen fra EU’s domstol i Luxembourg.
Landene i EU må ifølge domstolen sikre, at befolkningerne får adgang til at se alle kampe ved slutrunderne på tv. Det afgjorde domstolen allerede i en dom fra februar 2011, og ankesagen ser ifølge Ritzau ud til at ende på samme måde.
Forud for domme fra domstolen kommer den såkaldte generaladvokat med en vurdering af sagen. Den plejer domstolen at følge.
Balladen om fodbold på tv begyndte, da Storbritannien og Belgien krævede, at EM og VM skal kunne ses på landsdækkende tv. Ifølge en tidligere dom fra 2011 er det i orden. Lande kan i nogle tilfælde forbyde visning af alle kampe fra slutrunder på betalings-tv. Offentligheden skal kunne følge den slags gratis, lød det fra Luxembourg.
Alle kampe kan være relevante
Fodboldforbundene Fifa og Uefa har anket afgørelsen til EU’s højeste retsinstans. Blandt andet fordi, briterne vil vise alle kampene – ikke kun Englands – på gratis tv. Ifølge den tidligere dom er det i orden, da andre kampe kan have indflydelse på Englands muligheder ved en slutrunde.
Generaladvokaten opfordrer onsdag EU’s domstol til at afvise anken fra Uefa og Fifa. Dommen fra domstolen kommer på et senere tidspunkt.
EU-Domstolen er oprettet i 1952 og holder til i Luxembourg. Der er 27 dommere. En fra hvert land. De bliver udpeget af de enkelte landes regeringen for seks år ad gangen.
Der er også otte generaladvokater ved domstolen. De kommer med upartiske og uafhængige forslag til afgørelser fra domstolen. Dommeren behøver ikke at følge forslaget, men det sker ofte.