Den længe ventede spanske ansøgning om hjælp fra eurozonen kom den 3.12.2012, og få timer senere godkendte eurozonens finansministre en hjælp på 39,5 milliarder euro (295 milliarder kroner) på et møde i Bruxelles.
Beløbet er langt under det, der tidligere har været talt om. Først hed det, at Spanien havde brug for 100 milliarder euro og siden, at banker måtte have en indsprøjtning på omkring 60 milliarder euro for at klare sig gennem krisen.  Eurozonens finansministre sagde i juni, at de var parate til at yde en støtte på 100 milliarder euro til bankerne. Siden har det heddet, at begge beløb er overdrevne.

EU-Kommissionen kom i sidste uge med forslag om, at Spanien fik en hjælp på 37 milliarder euro som støtte til nationaliserede banker og også 2,5 milliarder euro til mindre ”dårlige banker”. Den spanske finansminister, Luis de Guindos, sagde imidlertid til blandt andre Reuters inden gårsdagens møde, at beløbet på 2,5 milliarder euro også var højt sat.
Spanien har hidtil undladt at søge officielt om støtte, fordi regeringen først ville kende betingelser for hjælp. Luis de Guindos sagde efter mødet i aftes, at lånenes løbetid bliver 12 ½ år med på favorable vilkår og med en rente på under en procent det første år.
Vi tror, at det er favorable betingelser, som vil hjælpe med at hele, omstrukturere og overkomme problemerne i det spanske banksystem. Det er positivt, det er afgørende, det er vitalt, og vi vil ikke gentage fejltagelser fra fortiden, sagde Luis de Guindos.
Spaniens problemer stammer fra en boligkrise, efter priserne gik amok samtidig med, at boligbyggeriet steg, og boliger derefter var usælgelige.
Renten på spanske statsobligationer faldt til det laveste i otte måneder, efter Spanien officielt søgte hjælp.
Kidle: fagligt.eu