Det er ikke SAS-medarbejdernes skyld, at selskabet er i krise. Alligevel har ledelsen håndteret krisen urimeligt og sat medarbejderne under kæmpe pres med ultimative krav.
Sådan lyder det fra hovedorganisationen FTF, der netop har holdt kongres.
FTF er hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte i 78 forbund, der også omfatter medarbejdere i SAS. Det gælder blandt andre kabinepersonalet i CAU og it-ansatte organiseret i PROSA.
I en fælles udtalelse bakker FTF op om de SAS-ansatte med denne ordlyd:
"SAS har i forbindelse med aktuelle besparelsesplaner krævet, at de ansatte går ned i løn og accepterer en række vidtgående forringelser i deres overenskomster, andre ansatte skal fyres eller udliciteres.
FTF’s kongres udtaler sin støtte til de ansatte i SAS.
FTF’s kongres tager afstand fra det urimelige pres, som SAS’ ledelse med spareplanen har udsat sine ansatte for.
SAS’ udspil med ultimative krav om forringelser i de ansattes løn- og ansættelsesvilkår er i direkte modstrid med de spilleregler og den ånd, der kendetegner den danske aftalemodel, hvor parterne i gensidig respekt for hinanden forhandler de ansattes løn- og ansættelsesvilkår.
Kongressen opfordrer på det kraftigste SAS’ ledelse til at gå i direkte dialog med de faglige organisationer og iværksætte reelle forhandlinger.
Det er ikke de ansatte, der har skabt de økonomiske problemer, som SAS befinder sig i.
Tværtimod er det de ansattes vedvarende indsats og engagement, der gør, at SAS i dag er det mest punktlige flyselskab i Europa. Det er også de ansatte, der gør, at SAS de seneste år har haft overskud på selve driften i SAS Airlines.
Medarbejderne har igen og igen leveret i forbindelse med de sidste mange overenskomstfornyelser: øget arbejdstid, øget fleksibilitet og løntilbageholdenhed er blevet spildt på dårlige ledelsesbeslutninger, store kartelbøder og fejlinvesteringer.
Det er derfor helt uforståeligt, at SAS’ ledelse nu bruger den aktuelle situation til et helt uberettiget angreb på de ansattes løn- og ansættelsesvilkår."