Den britiske premierminister David Camerons trusler om et veto mod et EU-budget, der ikke betyder reelle nedskæringer, bringer antallet af vetotrusler op på foreløbig tre, før afgørende forhandlinger og mødet mellem EU-landenes stats- og regeringsledere den 22. og 23. november. Cameron ned nederlag i det britiske parlament i forgårs. Cameron lagde i parlamentet op til en fastfrysning, men må nu gå efter at få tal justeret ned i EU’s budgetramme efter parlamentets afstemning, der dog ikke er bindende for regeringen.

Danmark har samtidig truet med veto, hvis Danmark ikke får en rabat på 1 milliard kroner, da forslaget fra det europæiske EU-formandskab lægger op til at fortsætte rabatordninger med andre lande, der ligesom Danmark betaler klart mere til EU, end de får igen. Også Frankrig truer med et veto, og kræver ligesom flere lande og heriblandt Polen, at der ikke røres ved pengene til landbruget.
Frankrig er til gengæld indstillet på, at der nok skal spares i EU, men ikke i en grad, som briterne kræver.
Den tyske kansler, Angela Merkel, gik i går ind i debatten om vetotrusler og sagde, at det var normalt, at der blev lagt følere ud i politik før møder, men hun fandt ikke, at trusler om veto bidrog til at finde løsninger.
Angela Merkel og David Cameron mødes næste uge, og det ventes også, at Tyskland og Frankrig traditionen tro mødes før et EU-topmøde.
Kilde: fagligt.eu