Et styrket indre marked skaber efter EU-Kommissionens opfattelse ny vækst og flere job og styrker borgernes og erhvervslivets tillid til fremtiden. Med forslag til 12 aktioner på fire større områder forventer EU-Kommissionen, at vejen ud af den økonomiske krise i Europa bliver lettere.
Akten for det indre marked II er en opfordring til os politiske beslutningstagere om at tage fat, fokusere og levere resultater. Jeg er overbevist om, at de tolv nøgleaktioner vil blive modtaget med det politiske engagement, de fortjener. Her har vi chancen for at bruge vores bedste aktiv, det indre marked, til igen at få vores sociale markedsøkonomi gjort konkurrencedygtig og velfungerende, sagde EU-kommissær for det indre marked, Michel Barnier, da han i Bruxelles præsenterede den ny akt.

De fire områder, hvor ny vækst, nye job og større tillid til fremtiden gemmer sig, er inden for integrerede netværk, den grænseoverskridende fri bevægelighed for borgere og virksomheder, den digitale økonomi og en række foranstaltninger, der styrker samhørigheden i EU, og som forbrugerne får gavn af.

Den fri bevægelighed for borgere og virksomheder står efter EU-Kommissionens mening i centrum for den europæiske integration og er kernen i det indre marked. Kommissionen vil derfor fortsætte arbejdet med at sikre, at borgere, lønmodtagere og virksomheder frit kan bevæge sig i EU og slå sig ned, taage arbejde eller etablere sig, hvor de ønsker det. Der må ikke være uberettigede hindringer i nationale love og reguleringer. ”Fri bevægelighed er en forudsætning for, at det indre marked lever op til dets potentiale om det så er socialt, kulturelt, politisk eller økonomisk,” hedder det i meddelelsen fra Kommissionen.

Fri bevægelighed over for grundlæggende rettigheder
Kommissionen vil gøre det lettere at søge job i et andet land ved at styrke jobformidlingen EURES. I dag er der ledige job i lande, som kunne besættes af ledige lønmodtagere i andre lande. Kommissionen vil arbejde videre med at gøre det lettere for folk at tage til et andet land og få godkendt uddannelser og kvalifikationer gennem blandt andet det europass, der allerede arbejdes på.

Men det skal også være lettere for borgere fra lande uden for EU, der opholder sig legalt i et af medlemslandene, at få arbejde i perioder.

Sociale rettigheder skal sikres, så også pension og supplerende pensionsordninger bevares.

Kommissionen lægger ikke op til ny lovgivning for at sikre, at lønmodtagere ikke flytter fra et land og underbyder løn- og arbejdsforhold i et andet land. Men det hedder, at direktivet om udstationeredes forhold bliver taget op, så det sikres, at det er ordentligt implementeret. Samtidig skal det sikres, at der bliver større klarhed om regler for den fri etablering og udøvelsen af serviceopgaver og hvordan de regler harmonerer med grundlæggende rettigheder.

Kilde: fagligt.eu