Der bliver færre til at undervise børn og unge, passe de ældre og tage sig af ledige i landets kommuner næste år. Det viser en helt ny rundspørge af hovedorganisationen FTF blandt landets borgmestre.
54 af landets 98 borgmestre har enten lige vedtaget budgettet eller er tæt på at gøre det. Og meldingen er stort set den samme. Der er færre penge i budgettet i 2013 end i år. Det siger 42 eller 78 procent af borgmestrene.
Samtidig regner 69 procent af borgmestrene i undersøgelsen med, at de stramme budgetter vil betyde færre medarbejdere næste år. Ifølge undersøgelsen fordeler fyringer og færre medarbejdere sig over hele landet.

Det er både store og små kommuner, der må skære i antallet af ansatte. I Hjørring Kommune er borgmester Arne Boelt (S) ikke i tvivl om, at 2013 bliver et hårdt år for indbyggere og medarbejdere i kommunen.
"Der mangler mange penge i kassen," fortæller han og fortsætter:
"Vi er i gang med at omprioritere inden for børne-, skole- og ældreområdet. Vi nedlægger blandt andet et plejecenter. På det administrative område alene kan vi se frem til en personalereduktion på 10-11 procent."
Over 80 millioner er ikke nok
Hjørrings samlede budget for 2013 er på cirka fire milliarder kroner. Kommunen har efter aftale med Indenrigsministeriet fået lov at sætte skatten op med en procent næste år. Samtidig er der aflyst et stadionbyggeri. De to tiltag skaffer over 80 millioner kroner ekstra, men der bliver ikke råd til nye ting på budgettet.

"Vi har også været nødt til at lukke et plejecenter over stok og sten," siger Arne Boelt, og tilføjer, at besparelserne også rammer medarbejderne.
"Det er så barskt, at det nærmest ikke burde være lovligt. Vi kommer til at byde vores personale nogle vilkår og et psykisk arbejdsmiljø, vi ikke kan være bekendt", siger han.
Må sige farvel til medarbejdere
I Brønderslev Kommune har sparekniven ikke skåret helt så dybt. Men i forhold til budgettet for 2012 har borgmester Lene Hansen (S) og de øvrige medlemmer i byrådet skulle spare 36,9 millioner kroner i 2013.
Det samlede budget er på cirka to milliarder kroner, og besparelsen vil betyde færre ansatte, fortæller borgmesteren.
"Når vi er ude i så store besparelser, så vil der med stor sandsynlighed være personalereduktion. Det meste af budgettet er jo løn", siger Lene Hansen.
Kommunen har også indført et såkaldt mildt ansættelsesstop, hvor alle ledere bliver opfordret til at tænke sig grundigt om, når det gælder genbesættelse af stillinger. Det vil ifølge budgettet give en besparelse på fem millioner kroner.
"Vi har indført en meget stram økonomisk styring," siger borgmesteren.
Dermed fortsætter Brønderslev sparerunderne fra tidligere år. Lene Hansen blev borgmester i 2010. Hun fortæller, at det nye byråd overtog en kæmpe regning. Det tidligere byråd havde fået for mange penge fra staten, og den gæld bliver stadig betalt tilbage.
"Besparelserne i 2013 er på samme niveau som i de to foregående år. Set over en treårig periode er det over 100 millioner kroner," siger Lene Hansen.
Politikere må beskytte medarbejdere
FTF er hovedorganisation for 450.000 medlemmer fordelt på 78 forbund. Mange FTF’ere arbejder med velfærd til dagligt og er ifølge en ny undersøgelse hårdt pressede på arbejdet.

Derfor er det ifølge FTF’s formand Bente Sorgenfrey vigtigt, at de lokale politikere, men også politikerne på Christiansborg melder klart ud. Når 69 procent af kommunerne i undersøgelsen skal skære i antallet af medarbejdere, må flere gøre som Hjørrings borgmester Arne Boelt, mener FTF-formanden.
"Borgerne har krav på at vide, hvad de kan forvente. Det må politikerne sige klart. Det handler også om at beskytte medarbejderne mod urealistiske forventninger" siger Bente Sorgenfrey.
"Vi ved, at høje krav og ringe mulighed for at leve op til dem kan ende med sygemeldinger. Det bliver politikerne nødt til at tage seriøst. Især når økonomien er presset," tilføjer hun.